Advertising
Zakumaj.pl

Aromatyczne muffinki piernikowe na święta

Opiekun artykułu: suder
Aromatyczne muffinki piernikowe na święta

Aromatyczne muffinki piernikowe na święta

Pierniczki świąteczne to typowy deser na Boże Narodzenie. Przygotowuje się je lub kupuje niemal w każdym domu. Jednak warto zmienić tradycję i zamiast pierniczków przygotować muffinki piernikowe. Są nie tylko oryginalne, ale przede wszystkim smaczne. Można je ozdabiać tak samo, jak ciasteczka, tworząc na nich świąteczne wzory.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie muffinek na święta wymaga przygotowania odpowiednich, świeżych składników. Najlepiej zrobić to przed przystąpieniem do pracy. Wśród potrzebnych produktów muszą znaleźć się:
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1/2 szklanki cukru brązowego,
    * 1/2 szklanki oleju,
    * 1 jajko,
    * 2 łyżki miodu płynnego,
    * 1 łyżka przyprawy do piernika,
    * 1 łyżka kakao gorzkiego,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu,
    * 1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
    * polewa czekoladowa,
    * koraliki cukrowe.

  • Krok pierwszy

    Do miski z wysokimi brzegami wlać mleko, dodać miód, jajko oraz olej, po czym zacząć miksować całość, aż do połączenia się wszystkich składników. Gdy do tego dojdzie, można stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kiedy mąka połączy się z masą mleczną, wsypać przyprawy: przyprawę do piernika, imbir, cynamon, kakao i cały czas miksować. Gotowa masa powinna być brązowa i intensywnie pachnieć piernikiem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Papilotki ułożyć na blasze do pieczenia. Łyżką wkładać do nich masę, zapełniając 2/3 wysokości papilotek. Następnie wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 10 – 15 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy babeczki są już upieczone w środku. Po upieczeniu, wystudzić.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Polewę roztopić wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie płynna, polewać nią muffinki – w dowolny sposób – a następnie posypywać koralikami cukrowymi. Zamiast nich można użyć posypki w kształcie śnieżynek, gwiazdek, choinek, żeby prezentowały się bardziej świątecznie.

Popularne tagi
  • dekoracje ze słoików
  • suszenie owoców
  • batony
  • kapusta
  • biała farba
  • technika quillingu
  • majsterkowanie
  • finanse
  • torebka prezentowa
  • magia świąt
  • świąteczne prezenty
  • taśma piankowa
  • zagniatanie masy solnej
  • bożonarodzeniowy szał ozdób
  • rodzynki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising