Advertising
Zakumaj.pl

Aromatyczny kurczak z bazylią – jak przyrządzić?

Opiekun artykułu: malgos
Aromatyczny kurczak z bazylią – jak przyrządzić?

Aromatyczny kurczak z bazylią – jak przyrządzić?

Potrawa pachnąca ziołami jest wyjątkowo dobra na obiad i na kolację, na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Można nią zaskoczyć biesiadników, sprawiając, że impreza będzie jeszcze bardziej udana. Ze względu na to, że drób to mięso, które lubi niemal każdy, warto podać kurczaka z ziołowym aromatem. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Do przygotowania pysznego obiadu niezbędnych jest kilka składników spożywczych. Pośród nich powinno znaleźć się:
    * 8 udek z kurczaka,
    * 4 pomidory,
    * 1/2 szklanki świeżej bazylii,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1/2 cytryny,
    * 1 łyżka miodu,
    * pieprz,
    * sól,
    * papryka mielona ostra (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    Bazylię przemyć, najlepiej na sitku, pod zimną wodą. Osuszyć i dokładnie posiekać na małe kawałki. Wrzucić wszystkie do większej miski. Czosnek obrać z łupinek i albo drobno posiekać, abo przecisnąć przez praskę wprost do liści bazylii. Do naczynia wycisnąć sok z cytryny, dodać miód, pieprz, sól i ewentualnie paprykę, jeśli lubi się ostrzejszy smak. Wszystko dokładnie wymieszać.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Udka z kurczaka dokładnie umyć, a następnie osuszyć, np. ręcznikiem papierowym. Natrzeć każde udko przygotowaną wcześniej marynatą, ułożyć na tacce lub talerzu i pozostawić na 30 minut w lodówce albo w chłodnym miejscu.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć w nim kawałki kurczaka, po czym włożyć całość do piekarnika i piec przez 40 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 200 stopni Celsjusza. W czasie, gdy kurczak przypieka się w piekarniku, pomidory należy sparzyć ciepłą wodą, usunąć skórkę, a następnie gniazda nasienne. Posiekać na mniejsze kawałki.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po upieczeniu się kurczaka posypać go kawałkami pomidorów, przystroić kilkoma listkami bazylii i podawać. Można dodać również kromkę chleba albo ryż, najlepiej brązowy, wtedy danie będzie jeszcze bardziej sycące.

Popularne tagi
  • wielkanoc
  • pieczarki
  • farsz mięsny
  • duszenie mięsa
  • faszerowana dynia
  • nadziewany por
  • sos czosnkowy
  • mozzarella
  • sałatka z grillowanym kurczakiem
  • królik
  • marynata paprykowa
  • przygotowanie kurczaka z grilla
  • pomidory koktajlowe
  • sos kung pao
  • faszerowany por
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising