Advertising
Zakumaj.pl

Babeczki z jabłkiem i cynamonem na zimę

Opiekun artykułu: mariamikolajczak
Wymagany czas: 1 godz.
Babeczki z jabłkiem i cynamonem na zimę

Babeczki z jabłkiem i cynamonem na zimę

Zwykła szarlotka może stać się z czasem nudna i przewidywalna, nie smakuje już tak jak wcześniej. Żeby zjeść coś innego, a jednocześnie z posmakiem ulubionego ciasta, warto zmienić szarlotkę na babeczki z jabłkiem i cynamonem. Są one idealną przekąską na śniadanie oraz na podwieczorek, zwłaszcza zimą, która szczególnie kojarzy się z cynamonem.

Advertising
Advertising
  • Składniki na babeczki

    Składniki na babeczki

    Przygotowanie podwieczorku wymaga użycia odpowiednich składników. Nie są one szczególnie skomplikowane, można je dostać w każdym sklepie. Jest to jedną z zalet przepisu na babeczki. Aby je upiec, niezbędne będą:
    * 1 szklanka mąki pszennej,
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki mleka,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 2 łyżeczki cynamonu,
    * 1 jajko,
    * 5 łyżek masła,
    * 1 duże jabłko,
    * szczypta soli.
    Poza produktami spożywczymi trzeba przygotować również odpowiednie sprzęty kuchenne, w tym miskę, łyżkę oraz papilotki – papierowe foremki do babeczek. Można upiec je również w silikonowej formie z okrągłymi otworami na 6 lub 8 babeczek, w zależności od rozmiaru formy.

  • Przygotowanie ciasta

    Przygotowanie ciasta

    Pierwszym krokiem w przygotowywaniu ciasta na babeczki jest rozpuszczenie masła w rondelku. Po rozpuszczeniu należy odstawić je do przestudzenia i w misce zmieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cynamon. Można go dodać więcej, jeżeli chce się uzyskać bardziej cynamonowy zapach i smak lub mniej, jeżeli nie jest się wielkim wielbicielem tej przyprawy. W osobne misce należy połączyć mokre składniki, czyli jajka, mleko oraz przestudzone już masło. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym odstawić na chwilę i obrać jabłko ze skórki. W przypadku babeczek lepiej pokroić jabłko na kostki niż trzeć na tarce. Dzięki temu kawałki jabłka staną się jednocześnie ozdobą wypieku. Po wrzuceniu jabłka do ciasta ponownie zamieszać.

  • Pieczenie babeczek

    Gładkie ciasto można zacząć wkładać do przygotowanych wcześniej papilotek. Jeżeli używa się silikonowej blaszki, można, choć nie trzeba oprószyć ją bułką tartą, żeby babeczki lepiej wychodziły z formy po upieczeniu. Gdy papilotki są już uzupełnione, wkłada się je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 – 30 minut.

  • Podawanie babeczek

    Podawanie babeczek

    Po wyjęciu babeczek można odstawić je na 5 minut do przestygnięcia, po czym podawać. Można również poczekać, aż wystygną całkowicie. Są równie smaczne bez dodatków, jak i z nimi, dlatego przed podaniem mogą zostać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub cynamonem, co dodatkowo podkreśli smak.

Popularne tagi
  • tiramisu
  • mąka kukurydziana
  • papilotki
  • babeczki
  • produkty spożywcze
  • przepis na bułeczki drożdżowe
  • bułka
  • babeczki czekoladowe
  • pieczenie babeczek
  • owoce
  • dynia
  • babeczka z cynamonem i winem
  • muffinki z powidłami śliwkowymi
  • śniadanie
  • bułeczki drożdżowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising