Zakumaj.pl

Cenne właściwości awokado

Cenne właściwości awokado

Awokado, choć jest owocem egzotycznym, jest łatwo dostępne w sklepach. Warto wykorzystać ten fakt i włączyć owoc do codziennego stosowania, ponieważ zawiera on wiele istotnych dla zdrowia składników odżywczych. Jest to tym prostsze, że awokado może być jedzone na różne sposoby – w sałatkach, pastach na kanapki, w kremach lub jako dodatek do głównego dania, z przyprawami lub bez i ciągle zachowując swoje podstawowe właściwości.

  • Dla mózgu

    Dla mózgu

    Zielony miąższ awokado jest jednym z najzdrowszych pokarmów dla mózgu. Zawarte w owocu kwasy omega-3 oraz witamina E sprzyjają sprawnemu wykonywaniu procesów myślowych, poprawiają koncentrację oraz pamięć. Dobrze sprawdza się jako przekąska przed wysiłkiem umysłowym, np. egzaminem. Dodatkowo związki zawarte w awokado mają również możliwość zmniejszania ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera.

  • Dla serca

    Dla serca

    Zdrowe serce zwiastuje długie życie. Aby poprawnie o nie dbać, trzeba dostarczać mu składników, które odżywiają je i zabezpieczają. Takie elementy znajdują się w awokado. Są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią istotny budulec mięśnia sercowego. Co więcej, awokado ma możliwość zmniejszania ilości złego cholesterolu we krwi i podnoszenia ilości dobrego. Zabezpiecza tym samym stan całego układu krążenia, chroniąc go przed licznymi chorobami.

  • Dla oczu

    Dla oczu

    Telewizor, komputery, czytanie – wszystko to może nadwyrężyć wzrok, szczególnie gdy nie zapewnia się oczom odpowiedniej ilości niezbędnego im składnika, luteiny. Można ją przyjmować w tabletkach, lecz lepiej w jedzeniu, w tym w awokado. Owoc ten zawiera dużo luteiny, która chroni mięśnie wokół oka oraz samą gałkę oczną przed pogorszeniem wzroku, zwyrodnieniami, a nawet zaćmą, niebezpieczną dla wzroku.

  • Dla układu pokarmowego

    Dla układu pokarmowego

    Problemy z trawieniem i częste bóle brzucha można likwidować, włączając do diety awokado. Sałatki, pasty z awokado, jedzone codziennie lub minimum 3 razy w tygodniu sprawiają, że żołądek lepiej radzi sobie ze stanami zapalnymi. Niweluje pojawienie się zgagi, a do tego ułatwia wchłanianie substancji odżywczych, w tym beta-karotenu, z którego powstaje w organizmie witamina A, ważna dla skóry oraz wzroku.

  • Dla urody

    Zielony owoc jest cenny nie tylko w kuchni, ale również w łazience. Z awokado można przygotować liczne maseczki dla każdego rodzaju cery. Bogactwo witamin sprawia, że skóra staje się nawilżona i dobrze odżywiona. Zawarte w miąższu, z którego przygotowuje się maseczki i balsamy, tłuszcze są całkowicie naturalne, więc nie powodują podrażnień. Awokado można nakładać na ciało samo lub w połączeniu z innymi składnikami, w tym z jogurtem, miodem, kremem nawilżającym oraz innymi, równie pomocnymi dla ciała dodatkami.