Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe danie – grillowane pieczarki z kozim serem

Opiekun artykułu: bobik
Ciekawe danie – grillowane pieczarki z kozim serem

Ciekawe danie – grillowane pieczarki z kozim serem

Nie tylko mięso można kłaść na grilla. Równie dobrze smakują warzywa przysmażone na ruszcie. Może być to papryka, pomidory, cebula idealnie pasująca do mięsa albo coś bardziej wymyślnego. Takim zaskakującym daniem mogą być pieczarki z grilla, które smakują o wiele lepiej niż przysmażane na patelni.

Advertising
Advertising
  • Przydatne składniki

    Przydatne składniki

    Pieczarki z farszem nie wymagają bardzo dużo pracy ani bardzo wielu składników. Warto jedynie dbać, żeby były świeże, ponieważ stare lub nadpsute produkty spożywcze zabiją radość z jedzenia oraz smak potrawy. Wśród niezbędnych elementów znajduje się:
    * 12 pieczarek,
    * 1 szklanka koziego twarogu,
    * 1/2 szklanki orzechów włoskich,
    * 1 ząbek czosnku,
    * pieprz,
    * sól,
    * oliwa z oliwek,
    * 1 główka sałaty,
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * 1 łyżka natki pietruszki (opcjonalnie).
    Najlepiej wybierać pieczarki średniej wielkości i zadbać o to, żeby miały mniej więcej takiej same kapelusze.

  • Krok pierwszy

    Przygotowanie dania najlepiej rozpocząć od wykonania nadzienia do pieczarek. Ser przełożyć do miski średniej wielkości. Orzechy posiekać drobno, ale tak, żeby były widoczne, nie trzeba miażdżyć ich przesadnie mocno. Czosnek obrać z łuski i przecisnąć przez praskę. Razem z orzechami dodać do serka. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać na papkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Sałatę umyć i osuszyć, po czym oderwać kilka najładniejszych listków i ułożyć na talerzach. Ich ilość zależna jest od liczby gości zaproszonych na degustację potrawy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Rozpalić grill. Pieczarki umyć i dobrze oczyścić, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz, przygotowując miejsce na nadzienie. Następnie posmarować je oliwą z oliwek, po czym przypiekać kapelusze z obu stron, żeby przyrumieniły się, lecz nie przypiekły przesadnie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Do lekko przypieczonych kapeluszy nakładać nadzienie, najlepiej przy pomocy łyżki. Powinno nieco wystawać poza krawędź kapelusza, lecz nie przesadnie. Tak przygotowane grzyby położyć ponownie na ruszcie. Podpiekać, aż ser zmięknie.

    Układać na przygotowanych wcześniej listkach sałaty, ozdobić kawałkami szczypiorku i podawać.

Popularne tagi
  • bakłażan z parmezanem
  • szpinak mrożony
  • papryka faszerowana
  • grzyby
  • przepis na nadziewanego bakłażana
  • ryż brązowy
  • kalafior
  • przepis na pieczarki z serem kozim
  • ciasto naleśnikowe
  • przepis na placki z kapusty
  • podwieczorek
  • papryka ostra
  • grzyby suszone
  • papryka z grilla
  • biały ser
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising