Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe gotowanie – czekoladowe jajka w skorupkach

Opiekun artykułu: pyla
Ciekawe gotowanie – czekoladowe jajka w skorupkach

Ciekawe gotowanie – czekoladowe jajka w skorupkach

Święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z jajkami, nie tylko kurzymi, ale również czekoladowymi, które są przysmakiem dla najmłodszych. Można je kupić albo przygotować samodzielnie z ulubionej czekolady. Poniżej prezentujemy prosty przepis, jak to zrobić.

Advertising
Advertising
  • Przygotowanie jajek

    Przygotowanie jajek

    Pierwszym krokiem ku czekoladowym jajkom jest przygotowanie skorupek. Wykonuje się je tak samo, jak tradycyjne wydmuszki. Na spodzie jajka należy zrobić dziurkę, poszerzyć ją nożem, a następnie przekłuć żółtko, żeby łatwiej pozbyć się całości ze skorupki. Najłatwiejszym sposobem jest wydmuchanie zawartości, np. gruszką lekarską. Po pozbyciu się zawartości, skorupkę należy przepłukać. Postąpić tak z każdym jajkiem. Na początek najwygodniej przygotować ich 10, tyle, ile znajduje się w jednym opakowaniu sklepowym. Poza jajkami do przygotowania przysmaku niezbędne są:
    * 1 łyżka octu winnego,
    * barwnik spożywczy w płynie,
    * 1,5 kg czekolady.

  • Oczyszczanie skorupek

    Oczyszczanie skorupek

    Wszystkie uzyskane skorupki należy wysterylizować. W tym celu trzeba przygotować garnek z zimną wodą oraz 1 łyżką octu winnego. Włożyć do niego jajka, a następnie zacząć podgrzewać, doprowadzając do wrzenia i gotując przez 10 minut. Gdy czas minie, należy wyjąć skorupki z wody i pozostawić do dokładnego wyschnięcia na 2 dni.

  • Farbowanie skorupek

    Żeby deser lepiej prezentował się na świątecznym stole, można zafarbować skorupki barwnikiem spożywczym. Aby to wykonać, trzeba przygotować 1 szklankę octu winnego, a w osobnym naczyniu połączyć ze sobą 2 szklanki wrzątku, 12 kropli barwnika spożywczego i 4 łyżki octu. Na początek skorupkę zanurzyć w czystym occie, a następnie na 3 minuty w wodzie z barwnikiem. Pozostawić do wysuszenia.

  • Przygotowanie czekolady

    Czekoladę należy posiekać nożem na drobne kawałki. Warto użyć do tego noża z ząbkami. Odłożyć 1 szklankę, a resztę wrzucić do metalowej miski. Postawić ją na garnku z parującą wodą i w kąpieli wodnej roztapiać czekoladę, mieszając co jakiś czas, aż czekolada osiągnie temperaturę 55 stopni Celsjusza. Do pilnowania temperatury warto używać termometru kuchennego. Gdy czekolada dobrze się roztopi, wówczas należy zdjąć ją z pary, dodać odłożoną wcześniej czekoladę i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Czekoladę zamieszać dokładnie kilkanaście razy, po czym ponownie postawić w kąpieli wodnej i podgrzać do temperatury 31 stopni Celsjusza.

  • Wypełnianie jajek

    Wypełnianie jajek

    Gdy czekolada jest już dobrze roztopiona, można przygotować rękaw kucharki albo szprycę z niewielkim końcem. Wydmuszki układa się w wytłaczarce do jajek, wydrążonymi dziurkami do góry. Następnie wypełnia się je czekoladą, po czym odstawia na 4 godziny, aby masa czekoladowa mogła zastygnąć. Czekoladowe jajka są zarówno dobrym smakołykiem, jak i ozdobą świątecznego stołu.

Popularne tagi
  • krem
  • majonez
  • lukier kolorowy
  • tradycja wielkanocna
  • faszerowane jajka
  • mus
  • pomidor
  • potrawa z jajek
  • przepis na paschę serową
  • piekarnik
  • pasta
  • żółtka
  • ciasteczka
  • wypieki wielkanocne
  • balon
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising