Advertising
Zakumaj.pl

Ciekawe sposoby wykorzystania foremek do lodu

Opiekun artykułu: piotrcy
Ciekawe sposoby wykorzystania foremek do lodu

Ciekawe sposoby wykorzystania foremek do lodu

Wydaje się, że foremki do kostek lodu mają tylko jedno, podstawowe zastosowanie. Okazuje się, że nie jest to prawda. Prosty przedmiot może zostać wykorzystany bardziej fantazyjnie i nie musi leżeć w szufladzie, gdy lód nie jest potrzebny. Wystarczy zapoznać się z poniższymi pomysłami, aby wiedzieć, jak urozmaicić kuchenne działania.

Advertising
Advertising
  • Apetyczne galaretki

    Apetyczne galaretki

    W foremkach do lodu można przygotować minigalaretki z owocami. Wystarczy wrzucić do każdej przegródki foremki kilka małych owoców, np. porzeczki lub jagody, i zalać wybraną galaretką. Po ostygnięciu włożyć do lodówki, a następnie poczekać, aż stężeje. Można ją wykorzystać jako ciekawy deser lub jako dekorację do ciast.

  • Smaczne zioła

    Aromatyczne zioła do używania przez cały rok można uzyskać również dzięki foremkom. Do przegródek o dowolnym kształcie wsypuje się zioła, a następnie zalewa się je oliwą z oliwek i wkłada do zamrażalnika. Dzięki temu uzyskuje się kostki z ziołami do stosowania do zup, mięs oraz sałatek. Wystarczy wrzucić i czekać, aż się rozpuszczą.

  • Zabawne czekoladki

    Zrobienie domowej czekolady jest bardzo proste. Jednak zamiast wylewać ją na blachę do ciasta i kroić w kostki, lepiej urozmaicić nadawanie jej kształtu i jednocześnie ułatwić. Do tego mogą posłużyć właśnie formy do kostek lodu – prostokątne, okrągłe lub w innych kształtach. Czekoladę wlewa się do nich i pozostawia do stężenia, a następnie wyciąga delikatnie. Tak uzyskane kształty będą atrakcją dla każdego, zarówno ich twórcy, jak i innych osób, które ich spróbują.

  • Kwiaty w lodzie

    Kwiaty w lodzie

    Foremki do lodu mogą stworzyć nietypową, lecz piękną ozdobę romantycznych wieczorów lub rodzinnych uroczystości. Do foremek należy nasypać dowolnych kwiatów, choć lepiej, aby były to małe kwiatuszki, np. stokrotki, zalać wodą i zamrozić. Alkohol schładzany kostkami lodu z kwiatami będzie budził zachwyt wśród wszystkich gości.

  • Mrożone wino

    Mrożone wino

    Poza ziołami, niektóre potrawy wymagają wina. Dla wielu osób jest to nieodłączny składnik dań, jednak z butelki szybko może ulecieć jego aromat. Żeby tego uniknąć, warto wlać do foremek na kostki lodu ulubione wino i zamrozić. Dzięki temu przez długi czas ma się zapas wina do doprawiania potraw, w niewielkich porcjach.

  • Pomoc z sushi

    Pomoc z sushi

    Przygotowywanie sushi w domu stało się ostatnimi czasy bardzo modne, jednak uzyskanie odpowiedniego kształtu nie jest proste. Ze względu na to warto sobie pomóc. Do foremek na kostki lodu można włożyć ryż, docisnąć łyżką, a następnie odwrócić pojemnik i uzyskać idealnie równe porcje ryżu. Sushi będzie wyglądało zachęcająco i profesjonalnie.

Popularne tagi
  • tymianek
  • upał
  • odchudzanie
  • sól
  • składniki na pączki
  • parówka
  • zaczyn
  • placki wiśniowe
  • biszkopciki z marmoladą
  • bułki dyniowe
  • pieczone ziemniaki
  • cukier kryształ
  • wędlina
  • leczo z pieczarkami
  • ciasto jogurtowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising