Zakumaj.pl

Co jadać w czasie miesiączki?

Co jadać w czasie miesiączki?

Miesiączka to ciężkie dni w życiu każdej kobiety. Zmiany hormonalne, drażliwość psychiczna i fizyczna, problemy ze skórą, nietypowe zachcianki jedzeniowe – od słodkiego po tłusty fast food – sprawiają, że każdy dzień jest nieprzyjemny. Żeby uniknąć części miesiączkowych objawów, dobrze jest zapoznać się z tym, co warto jeść, aby „te dni” stały się możliwe do zniesienia z większym spokojem.

  • Żelazo – niezbędne

    Żelazo – niezbędne

    Wraz z krwią w trakcie miesiączki traci się również duże ilości żelaza z organizmu. Im dłuższy okres lub czas jej trwania, tym więcej go ubywa, dlatego trzeba stale uzupełniać jego ilość w ciele. Jest ono odpowiedzialne za wytwarzanie czerwonych ciałek krwi, bez których niemożliwe są inne procesy fizjologiczne, a przede wszystkim dotlenianie organów wewnętrznych. Żeby nie odczuć nadmiernego osłabienia ciała, należy w czasie miesiączki jadać więcej buraków lub pić soki buraczane bogate w ten składnik. Poza burakami dobrze uzupełnić lodówkę o zapas mięsa, wątróbki, szpinaku, na śniadanie jadać pieczywo razowe, a na deser orzechy, które poza żelazem zawierają jeszcze witaminę B12, wspomagającą układ nerwowy.

  • Magnez – konieczny

    Magnez – konieczny

    Jedną z najpopularniejszych zachcianek w czasie okresu jest chęć na słodkie, zwłaszcza na czekoladę. Wynika to z niedoborów magnezu, który „ucieka” z ciała razem z krwią. Miło zrobić sobie przyjemność kostką czekolady, lecz na dłuższą metę lepiej uzupełniać brak tego składnika innymi produktami, zdrowszymi niż słodycze. Duże ilości magnezu znajdują się w bananach, w awokado, gorzkiej czekoladzie i gorzkim kakao, a także niesłodzonych sokach. Zaletą magnezu jest możliwość łagodzenia stresu oraz pozytywny wpływ na układ nerwowy, co łagodzi zarówno bóle w czasie miesiączki, jak i zespół napięcia przedmiesiączkowego.

  • Potas – cenny

    Potas – cenny

    Dostateczna ilość potasu w ciele zabezpiecza układ krwionośny. Chroni przed licznymi chorobami, a w czasie miesiączki jego odpowiednia ilość nie pozwala na pojawienie się zaburzeń wodno-elektrolitowych. Najwięcej potasu wśród składników spożywczych mają pomidory, więc w trakcie miesiączki warto jadać kanapki z pomidorami, same pomidory lub pić soki pomidorowe. Jeżeli nie jest się zwolennikiem tego warzywa, można uzupełniać potas poprzez jedzenie suszonych owoców oraz zielonych warzyw, np. brokułów lub sałaty.

  • Wapń – przydatny

    Wapń – przydatny

    Bolesne skurcze menstruacyjne są wynikiem zarówno kurczącej się macicy, jak i spadku ilości wapnia w kobiecym ciele. Dodatkowym efektem zmniejszenia się ilości wapnia w organizmie są opuchnięte i bolesne piersi oraz dłonie i nogi, co budzi rozdrażnienie każdej kobiety. Żeby tego uniknąć, trzeba pamiętać o włączaniu do diety produktów zawierających wapń, przede wszystkim mleka i jego przetworów. Można także wykorzystać suplementy w postaci musującego wapnia rozpuszczalnego w wodzie. Poprawi się tym samym nawodnienie organizmu, dzięki czemu objawy miesiączki będą mniej męczące.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz