Zakumaj.pl

Co jadać w trakcie ciąży?

5.0 (razem głosów: 1)

Ciąża to szczególny stan, w którym bardziej niż dotąd należy uważać na to, co się spożywa. Produkty, które dotąd nie szkodziły, mogą być niedobre dla rozwijającego się w łonie matki dziecka. Z tego powodu warto zadbać o dostarczanie organizmowi jedzenia, które jest zdrowe i ma składniki niezbędne dla dziecka oraz dla matki. Dobrze jest pamiętać również o zasadzie, że je się dla dwojga, ale nie za dwoje, więc większe porcje nie oznaczają większej wartości odżywczej.

Co jadać w trakcie ciąży?
  • Jak wybierać jedzenie?

    Jak wybierać jedzenie?

    Jeżeli dotąd nie zwracało się uwagi na jedzenie, jego skład i pochodzenie, w ciąży lepiej zacząć to robić. Nie wymaga to wiele czasu, czasami jedynie przeczytania etykiety na opakowaniu produktu, a pozwoli zadbać o zdrowie dziecka. Dla większej pewności warto kierować się kilkoma zasadami, stworzonymi z myślą o przyszłych mamach. Zawsze trzeba sprawdzać datę przydatności do spożycia. Zatrucie lub choroby wywołane nieświeżym jedzeniem mogą być w czasie ciąży szczególnie niebezpieczne. Lepiej zrezygnować także z produktów, w skład których wchodzi głównie chemia, i produktów gotowych, np. mrożonek. W ramach przekąsek, gdy dopada nagły głód, nie warto sięgać po chipsy. Jest to puste jedzenie, które ma dużo chemii, dużo kalorii i żadnych wartości odżywczych. Jeżeli pojawia się ochota na coś do chrupania, korzystniej wybrać migdały albo orzechy.

Strona 1 z 5
Pokaż wszystko »
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz