Advertising
Zakumaj.pl

Co należy jeść, aby być zdrowym i nie tyć?

Opiekun artykułu: sobota
Co należy jeść, aby być zdrowym i nie tyć?

Co należy jeść, aby być zdrowym i nie tyć?

Aby mieć pewność, że prawidłowo odżywia się swój organizm, w głównej mierze należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czym jest piramida zdrowego żywienia. Układając swoje menu według jej schematu, zabezpieczysz się przed zbędnymi kilogramami i nie dasz przyzwolenia na wiele dolegliwości i chorób.

Advertising
Advertising
  • Najważniejsze produkty zbożowe

    Tych produktów musisz dostarczyć swojemu organizmowi najwięcej, bo aż 5 – 6 porcji w ciągu dnia. Jedząc je, zapewnisz sobie odpowiednią ilość węglowodanów, białka roślinnego, błonnika, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu, potasu oraz witamin z grupy B i E. Spożywając te produkty, zmniejszysz u siebie ryzyko podwyższonego poziomu złego cholesterolu i zaparć.Porcja: 1 kromka pełnoziarnistego chleba lub 30 dag kaszy, brązowego ryżu, pełnoziarnistego makaronu lub płatków owsianych.

  • Warzywa i owoce

    Warzywa i owoce

    5 porcji sugerowanych przez dietetyków warzyw i owoców dziennie zjadamy w stosunku co najwyżej 3:2, a najlepiej 4:1. Owoce zawierają bowiem dużo więcej cukru niż warzywa. Zarówno warzywa, jak i owoce są źródłem witamin i składników mineralnych. Są antyoksydantami chroniącymi nas przed chorobami nowotworowymi. Ponadto dostarczają nam cennego dla przewodu pokarmowego błonnika.Porcja owoców: garść truskawek, średniej wielkości jabłko, gruszka, banan, pomarańcza lub szklanka soku owocowego. Porcja warzyw: średni pomidor, ogórek lub szklanka soku warzywnego.

  • Mleko i przetwory mleczne

    Nabiał stanowi najważniejsze źródło wapnia, białka oraz witamin A, B2 i D. Dzięki tym przetworom wzmacniamy swoje kości, zęby, dbamy o wygląd i zdrowie skóry, wzrok oraz usprawniamy działanie układu odpornościowego i nerwowego. Wybieraj przetwory o 1,5 – 2 procent zawartości tłuszczu, gdyż tylko z takich nasz organizm potrafi pozyskać cenne składniki. W piramidzie zdrowego żywienia zaleca się 2 porcje przetworów mlecznych dziennie.Porcja: 1/2 szklanki mleka, kefiru lub jogurtu, 5 dag sera.

  • Drób, ryby oraz jajka

    Drób, ryby oraz jajka

    Powyższe produkty dostarczają nam pełnowartościowego białka, witamin z grupy B i D oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Jedząc w odpowiednich ilościach powyższe produkty, zapewniamy zdrowie naszym komórkom, kościom, zębom i dbamy o prawidłową pracę mózgu. Dziennie zalecane jest jedzenie dwóch porcji tych produktów.Porcja: 10 dag ugotowanego mięsa drobiowego, 10 dag ugotowanej ryby, 1 jajko.

  • Groźniejsze mięso czerwone i słodkości

    W przypadku czerwonych mięs (wołowina, wieprzowina) mamy do czynienia ze sprzyjającymi otyłości i cholesterolowi nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Słodycze są natomiast źródłem zbyt dużej ilości kalorii z powodu zawartości cukru. Powyższe produkty jadaj więc bardzo rzadko, tylko kilka razy w miesiącu.

Popularne tagi
  • działanie bobu
  • olej lnianym
  • przyjęcie
  • jama ustna
  • wzrok
  • czas ostatniego posiłku
  • sok pomarańczowy
  • żołądek
  • jak polubić warzywa
  • kasza jaglana
  • kobieta po 40 roku życia
  • orzechy arachidowe
  • ochrona serca
  • układ odpornościowy
  • grejpfrut żółty
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising