Zakumaj.pl

Czego można używać zamiast żelatyny?

4.5 (razem głosów: 9)

Żelatynę wytwarza się z naturalnego białka (kolagenu) znajdującego się w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Wiele osób z różnych względów wyklucza spożycie tego produktu. Nie jedzą żelatyny oczywiście wegetarianie i weganie. Choroba szalonych krów spowodowała, że wycofano z rynku żelatynę wołową. Mimo że żelatyna wieprzowa nie przenosi chorób prionowych, konsumenci stali się nieufni. Stąd zainteresowanie substancjami, które mogą zastąpić żelatynę. Czy wszystkie są bezpieczne? Przeczytaj o nich w naszym artykule.

Czego można używać zamiast żelatyny?
  • Do czego potrzebujemy żelatyny?

    Do czego potrzebujemy żelatyny?

    Żelatyna jest używana do zagęszczania różnych produktów i nadawania im konsystencji mniej lub bardziej ścisłej galaretki. Nadaje się do przygotowywania potraw zarówno słodkich, jak i słonych. Odnajdziemy ją w galaretkach, żelkach, cukierkach, ciastach, lodach, preparowanej bitej śmietanie, wyrobach czekoladowych, konserwach mięsnych, wędlinach i margarynie, a nawet sokach jarzynowych i jogurtach. Służy także do produkcji kapsułek i tabletek oraz kosmetyków. Żelatynę można zastąpić substancjami żelującymi i zagęszczaczami pochodzenia roślinnego.

Strona 1 z 6
Pokaż wszystko »
Ostrzeżenia:

Mimo że karagen jest dozwolonym dodatkiem do żywności, naukowcy ostrzegają przed jego stosowaniem. Spożycie karagenu może spowodować zapalenie jelit i nowotwory, zaburzać funkcjonowanie enzymów oraz powodować nietolerancję glukozy, co prowadzi do cukrzycy.

Wskazówki:

Zamiast przygotowywać żel jabłkowy, co jest bardzo pracochłonne, można dodać do konfitur pod koniec smażenia skórki i gniazda nasienne jabłek umieszczone woreczku z gazy.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz