Zakumaj.pl

Czemu warto jadać mięso z indyka?

Czemu warto jadać mięso z indyka?

Indyk bywa podawany na stół jedynie od święta. W Boże Narodzenie, w Wielkanoc, kiedy chce się odmiany lub czegoś bardziej wymyślnego, bo za takie nie raz uchodzi indycze mięso. Jest to wielka szkoda dla codziennej diety, ponieważ ma nie tylko szczególny smak, ale również liczne wartości odżywcze, przydatne dla organizmu.

  • Walory smakowe

    Walory smakowe

    Mięso z indyka może poszczycić się bardzo delikatnym smakiem, chociaż różnym w zależności od części indyczego ciała. Za najdelikatniejsze mięso uważa się pierś, która jest jednocześnie najjaśniejsza i według smakoszy przypomina w smaku cielęcinę. Ciemnoczerwone mięso z ud w smaku przypomina dziczyznę, natomiast najciemniejsze mięso z szyi indyka – wieprzowinę. Jak widać, jest to bogactwo smaku, które można wykorzystać na różne sposoby, ponieważ indyk nadaje się zarówno do przyrządzania w całości, jak i przygotowywania z niego rolad oraz gulaszu. Upieczone kawałki są dobrym dodatkiem na kanapki, lepszym niż kupiona w sklepie zwykła szynka.

Strona 1 z 4
Pokaż wszystko »
Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz