Zakumaj.pl

Czy ketchup ma właściwości zdrowotne?

5.0 (razem głosów: 1)

Ketchup znany jest wszystkim, niezależnie od tego, czy go lubią, czy nie, choć przeważająca liczba osób uwielbia jego pikantny bądź łagodny smak. Zawsze pomidorowy, jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw i każdy jada go na inne sposób. Jednak pytanie, czy ketchup ma zalety, czy jest tylko zbiorem konserwantów, jest ciągle aktualne, dlatego warto mu się przyjrzeć.

Czy ketchup ma właściwości zdrowotne?
  • Różne ketchupy

    Różne ketchupy

    Z powodzeniem można powiedzieć, że ketchup ketchupowi nierówny. Nie jest to związane z firmą, która go produkuje, lecz z zawartością. W butelce lub słoiku z etykietką „ketchup” może znajdować się wartościowy produkt z przeważającą ilością składników naturalnych lub tylko zestaw konserwantów i barwników. Z tego powodu pierwszym krokiem przed zakupem tego dodatku do potraw jest przeczytanie etykiety i ocena, czy jest on wartościowy i nadaje się do spożycia, czy nie. Niestety, ketchupy, które są najlepsze, często mają wyższą cenę, chociaż nie jest to reguła.Diety odchudzające zazwyczaj doradzają rezygnację z dodatków tego typu, tak jak z musztardy i majonezu, jednak jeżeli nie jest się akurat na diecie i nie jada się ketchupu w nadmiarze, nie trzeba obawiać się żadnych konsekwencji zdrowotnych.

  • Zalety ketchupu

    Zalety ketchupu

    Za największy plus ketchupu można uznać to, z czego powstaje, czyli pomidory. Jest to jedno z niewielu warzyw, które w czasie obróbki termicznej nie traci swoich cennych właściwości. Nawet po zmianie z dorodnego warzywa na sos, jakim jest ketchup, zawiera w sobie witaminę A i C, które wspomagają odporność. Dodatkowo witamina A poprawia funkcjonowanie oczu. Poza witaminami zachowuje się również najcenniejszy składnik, jaki posiadają pomidory – likopen. Jest to silny przeciwutleniacz i jak każdy, działa bardzo dobrze na organizm, m.in. chroni przed zawałem mięśnia sercowego oraz cukrzycą. Takie same zalety ma również ketchup, jeżeli został wykonany z dobrych pomidorów i nie dodano do niego zbyt wielu konserwantów.

  • Ketchup dla panów

    Ketchup dla panów

    Mężczyźni, którzy decydują się na rozstanie z ketchupem i nieużywanie go jako produktu niezdrowego, powinni pomyśleć o tym jeszcze raz. Jak każdy przeciwutleniacz, likopen ma możliwość zwalczania wolnych rodników, które znajdują się w ciele, powodując jego szybkie starzenie oraz przyczyniając się do rozwoju chorób nowotworowych. Szczególnie dobrze chroni przed rakiem prostaty, więc mężczyźni po 50 roku życia powinni zadbać o spożywanie przetworów pomidorowych, w tym ketchupu.

  • Wady ketchupu

    Wady ketchupu

    Tak jak każdy produkt, ketchup ma zarówno zalety, jak i wady. Poza witaminami i likopenem potrafi zawierać dużo soli, która nie jest w nadmiarze zbyt dobra dla organizmu. Posolone danie nie powinno być drugi raz solone sosem, gdyż powoduje to kumulacje soli i tym samym źle działa na układ krwionośny. Wadą jest także zbyt częste doprawianie go koncentratem pomidorowym zamiast korzystania z pomidorów. Koncentrat ma swoje zalety, jednak jego nadużywanie sprawia, że ketchup przestaje być ketchupem.