Zakumaj.pl

Dlaczego lepiej zrezygnować z chleba?

2.8 (razem głosów: 2)

Chleb jest obecnie produktem, który niekoniecznie stanowi bezpieczny i zdrowy posiłek. Jeszcze 50 lat temu był znacznie zdrowszy, więc kromka chleba mogła uchodzić nie tylko za podstawę żywienia, ale również za pełnowartościowy posiłek. Obecnie pszenica, z której jest wykonywany jest bardzo zmodyfikowana, więc tylko niektóre rodzaje pieczywa są korzystne dla zdrowia, chociaż batalia między zwolennikami jego jedzenia i niejedzenia nadal trwa.

Dlaczego lepiej zrezygnować z chleba?
  • Przesadnie zmodyfikowane

    Przesadnie zmodyfikowane

    Pszenica była jeszcze sto lat temu bogata w korzystne składniki odżywcze, w witaminy i minerały. Obecnie pszenica jest tak silnie modyfikowana, że wyrabiany z niej chleb trudno nazwać zdrowym i wartościowym. Szczególnie newralgicznym składnikiem jest gluten, który podrażnia ścianki jelit. Wiele osób jest na niego uczulonych, co automatycznie nie pozwala być im odbiorcami chleba. Dodatkowo, żeby chleb dłużej był świeży, dodaje się do niego liczne konserwanty, które nie tylko nie sprzyjają jego smakowi, ale mogą powodować uczulenia u osób mających wrażliwy system immunologiczny i pokarmowy.

Strona 1 z 4
Pokaż wszystko »
Komentarze (1)
  • plama 77.253.55.*

    tylko 1 strone czytamy , dalej sie nie chce nam klikac

  • 1
Dodaj komentarz