Zakumaj.pl

Dlaczego serki topione są niezdrowe?

Dlaczego serki topione są niezdrowe?

Smakowite serki topione, lubiane zwłaszcza przez dzieci, produkowane są z sera żółtego. Jako surowiec wykorzystuje się sery uszkodzone w sposób mechaniczny. Zostają one przetopione w temperaturze około 100°C i pod wpływem kwasu cytrynowego oraz kwasu mlekowego i ich soli zamieniają się w półprodukt, do którego trzeba dodać jeszcze sporo chemii, zanim w postaci apetycznych kostek, trójkącików czy plasterków trafi na sklepowe półki. Dlaczego serki topione są niezdrowe, dowiesz się z tego artykułu.

  • Tłuszcze trans

    W składzie części serków topionych znajdziemy bardzo szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. Podnoszą one stężenie złego cholesterolu i powodują rozwój miażdżycy. Są również rakotwórcze.

  • Fosfor

    W procesie produkcji serków topionych używa się topników zawierających fosfor. Duża zawartość tego pierwiastka powoduje, że wapń z serków topionych źle się wchłania i nie jest wykorzystywany przez organizm.

  • Nizyna

    Podczas fermentacji bakterie kwasu mlekowego wytwarzają antybiotyk, nizynę. Występuje ona w związku z tym w niektórych serach jako wynik procesu fermentacji. Nizyna w serkach topionych jest substancją konserwującą. Kumulacja tego antybiotyku na skutek systematycznego spożywania zawierającej go żywności może być przyczyną zmian w składzie i funkcjonowaniu mikroflory przewodu pokarmowego. Produkt ten jest zakazany w Kanadzie.

  • Azotan sodu

    Kolejnym szkodliwym składnikiem serków topionych jest rakotwórczy azotan sodu. Działa on najsilniej podczas smażenia. Podczas ogrzewania produktu konserwowanego związkami azotu, na przykład azotanem sodu, powstają w dużych ilościach nitrozaminy, związki o silnym działaniu rakotwórczym. Azotan sodu jest także niebezpieczny przy nadciśnieniu. Spożywany w zbyt dużych ilościach może spowodować uszkodzenie hemoglobiny i niedotlenienie organizmu, szczególnie groźne dla małych dzieci.

  • Chemiczne dodatki

    Serki topione zawierają wiele chemicznych dodatków – konserwanty, sztuczne barwniki, substancje zapachowe. Szczególnie niebezpieczne są dwa konserwanty, chroniące produkt przed pleśniami i grzybami i przedłużające okres przydatności do spożycia, sorbinian sodu (E 201) i sorbinian potasu (E 202). Mogą one powodować alergie i są rakotwórcze. Zatrzymują wodę w organizmie, co powoduje, że stajemy się ociężali. Zaburzają pracę jelit.

  • Kalorie

    Serki topione są bardzo tuczące, w małym opakowaniu (10 dekagramów) jest około 300 kcal. Jedna trzecia masy tego produktu to czysty tłuszcz. Zamiast jeść serki topione, lepiej zdecydować się na znacznie zdrowsze sery typu Brie czy serki kozie, zawierające znacznie mniej tłuszczu i oczywiście mniej kaloryczne.