Advertising
Zakumaj.pl

Zdrowa sałatka na lato z kurczakiem

Opiekun artykułu: pioa
Zdrowa sałatka na lato z kurczakiem

Zdrowa sałatka na lato z kurczakiem

Lato to okres przygotowywania sałatek. Warzyw jest pod dostatkiem, więc można z nich korzystać, tworząc dowolne kombinacje. Szczególnie lubiane połączenie to kurczak i warzywa. W poniższym artykule podajemy sprawdzony przepis na smaczną i szybką sałatkę na letnie spotkanie w ogrodzie.

Advertising
Advertising
  • Co jest niezbędne?

    Co jest niezbędne?

    Do dobrej sałatki z kurczakiem z dodatkami potrzebne są odpowiednie produkty. Ze względu na to, że podstawą są warzywa, powinny być świeże, najlepiej kupione tego samego dnia, kiedy będzie się przygotowywało sałatkę. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 1 podwójna pierś z kurczaka,
    * 1 cebula czerwona,
    * 1 średnia cukinia,
    * 1 papryka czerwona,
    * 1 cytryna,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 5 pieczarek,
    * 100 g pomidorów koktajlowych,
    * 1 szklanka kuskusu,
    * papryka mielona, ostra,
    * curry,
    * zioła prowansalskie,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem i oczyścić z ewentualnych chrząstek oraz błonek. Po wykonaniu tego pokroić pierś z kurczaka na kawałki, zbliżone kształtem do niewielkich kwadratów. Posypać je ziołami prowansalskimi, solą, papryką i pieprzem. Wymieszać z przyprawami, po czym odstawić w chłodne miejsce na 10 minut.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pomidorki przekroić na połówki. Paprykę, pieczarki, cukinię umyć. Paprykę przekroić na dwie części, wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić warzywo na paski, a następnie na mniejsze części. Pieczarki i cukinię posiekać na plasterki, po czym na jeszcze mniejsze części.

  • Trzeci krok

    Na patelnię nalać oliwę. Rozgrzać i wrzucić na nią kurczaka. W trakcie przypiekania się mięsa posiekać cebulę i dodać ją do drobiu. Wycisnąć czosnek i smażyć wszystko razem, aż kurczak będzie złocisty z każdej strony. Przełożyć mięso do osobnej miski, a na patelnię wlać ponownie trochę oleju. Wrzucić paprykę. Smażyć przez 3 minuty i dodać pieczarki oraz cukinię. Dusić 4 – 5 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Do miski wycisnąć sok z 1/2 cytryny, dodać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżeczkę curry. Wymieszać. Wsypać kuskus i zalać całość wrzątkiem, 1 centymetr powyżej kaszy. Odstawić na 5 minut do zgęstnienia, po czym zamieszać i dodać do kurczaka oraz warzyw. Podawać od razu po przygotowaniu.

Popularne tagi
  • papryka czerwona
  • ser
  • por
  • zdrowe odżywianie
  • fasolka szparagowa świeża
  • białe winogrona
  • potrawa rybna
  • danie z jaj
  • koperek
  • sałatka z buraków
  • sałatka grecka
  • musztarda
  • kuchnia śródziemnomorska
  • przepis na sałatkę z kapusty kiszonej
  • farsz z piersi z kurczaka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising