Advertising
Zakumaj.pl

Dobre przepisy na lemoniadę ogórkową

Opiekun artykułu: emilcia
Dobre przepisy na lemoniadę ogórkową

Dobre przepisy na lemoniadę ogórkową

Lemoniada kojarzy się przede wszystkim z cytryną i kwaśnym napojem idealnym na upały. Jednak można ją wykonywać nie tylko z cytryn. Równie dobrym składnikiem są ogórki. Dają nawet lepszy efekt i intensywniej orzeźwiają. Lemoniadę ogórkową można przygotować na kilka różnych sposobów, dzięki czemu szybko się nie znudzi.

Advertising
Advertising
  • Ogórek i imbir

    Ogórek i imbir

    Pyszne połączenie to ogórek oraz imbir. Żeby wykonać z nich pyszny napój, należy przygotować:
    * 1/2 ogórka szklarniowego,
    * 4 plasterki cytryny,
    * 2 kawałki imbiru (2 centymetry),
    * 1 l zimnej wody,
    * 1 łyżeczkę syropu z agawy,
    * kostki lodu.
    Ogórka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, po czym wrzucić do wysokiego naczynia. Imbir również zetrzeć na tarce, dodać plasterki cytryny oraz syrop z agawy. Przez chwilę uciskać całość drewnianą łyżką. Zalać zimną wodą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu przelać lemoniadę przez sito, wlać do dzbanka i dodać dowolną ilość kostek lodu. Podawać.

  • Ogórek i cytryna

    Ogórek i cytryna

    Cytryna oraz ogórek to jeszcze lepsze połączenie, żeby orzeźwić się w ciepły dzień, a do tego bardzo zdrowe, ponieważ oba składniki zawierają cenną dla zdrowia i urody witaminę C. Lemoniadę można wykonać, jeśli przygotuje się odpowiednie składniki, w tym:
    * 1,5 l wody gazowanej,
    * 2,5 cytryny,
    * 1/3 ogórka zielonego,
    * 80 g cukru,
    * 10 kostek lodu.
    Cytryny umyć i z 2 wycisnąć sok, ręcznie lub przy pomocy wyciskarki do soku, dzięki czemu będzie można uzyskać większą ilość płynu. Pozostałe 1/2 cytryny pokroić na plasterki i odstawić do dalszego użycia.Otrzymany sok przelać do blendera. Ogórka umyć i obrać, a następnie pokroić na kawałki i wrzucić do soku cytrynowego. Można pozostawić 4 – 5 plasterków ogórka, żeby potem ozdobić nimi napój. Do blendera wrzucić również cukier oraz kostki lodu, po czym całość zmiksować. Wystarczy 1 minuta miksowania. Do uzyskanej mikstury wlać wodę, po czym przelać lemoniadę do wysokich szklanek. Wrzucić do każdej po plasterku ogórka, a same szklanki ozdobić cytryną.

  • Ogórek i mięta

    Ogórek i mięta

    Miętowy aromat nadaje się idealnie do urozmaicenia lemoniady ogórkowej. Wersja miętowa jest niezwykle prosta do wykonania. Wystarczy przygotować:
    * 1 szklankę zimnej wody,
    * 1/2 ogórka zielonego,
    * 1 łyżeczka miodu,
    * 5 listków świeżej mięty,
    * 4 kostki lodu.
    Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Wrzucić do szklanki, dodać miętę i przez chwilę rozgniatać, aby składniki puściły sok. Następnie zalać zimną wodą, dołożyć miód do smaku i dodać kostki lodu. Podawać z kolorową słomką.

Popularne tagi
  • ananasowe kostki lodu
  • sok z pomarańczy
  • przetwory
  • kac
  • smażony ser brie
  • sok z cytryny
  • kakao słodkie
  • degustacja
  • przepis na mrożoną lemoniadę
  • sytop cukrowy
  • granat
  • lemoniada szpinakowa
  • alkohol
  • napój orzeźwiający
  • ciasteczka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising