Advertising
Zakumaj.pl

Przepis na doskonałe pierogi z wiśniami

Opiekun artykułu: pynia
Przepis na doskonałe pierogi z wiśniami

Przepis na doskonałe pierogi z wiśniami

Pierogi to potrawa uniwersalna, lubiana przez wszystkich, chociaż w wielu wersjach i z różnymi dodatkami. Są jadane na ostro, na słodko, z mięsem oraz z owocami, co jest jedną z ich najlepszych form. Zazwyczaj dominują pierogi z jagodami oraz z truskawkami, jednak nikt nie powiedział, że nie można zrobić ich również z wiśniami. W takiej postaci występują rzadziej, lecz są tym smaczniejsze. W poniższym artykule podpowiadamy, jak je poprawnie przygotować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Nie ma dobrych pierogów bez dobrych składników, dlatego przed przystąpieniem do dzieła konieczne jest przygotowanie następujących elementów:
    * 500 g wiśni,
    * 300 g mąki pszennej,
    * 1 jajko,
    * 3/4 szklanki ciepłej wody,
    * 1 łyżka oliwy,
    * szczypta soli,
    * śmietana lub jogurt naturalny (do dekoracji)

  • Pierwszy krok

    Zebrane wiśnie umyć pod zimną wodą. Wydrylować, a następnie pozostawić na sitku do obeschnięcia. Pierogi najlepiej smakują ze świeżymi owocami, lecz gdy takich brak, można użyć również mrożonych.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Do szerokiej miski wbić jajko, dodać ciepłą wodę oraz oliwę. Woda nie powinna być zbyt gorąca, ponieważ wpłynie na jakość jajka. Może być przegotowana i ostudzona lekko albo prosto z kranu. Wymieszać składniki, rozbełtując jajko. Zacząć dosypywać mąkę oraz sól, cały czas wyrabiając ciasto. Powinno być elastyczne, lecz nie klejące się.

  • Trzeci krok

    Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części. Jedną przykryć ścierką, aby nie wyschła, drugą rozwałkować na grubość 2 – 3 mm. Z przygotowanego placka zacząć wycinać okręgi przy pomocy szklanki.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Na każdy kawałek ciasta położyć po 2 wiśnie i zwinąć końcówki ciasta do siebie. Skleić dobrze, żeby podczas gotowania żaden pierożek się nie rozkleił. Gotowe pierogi układać na czystej ścierce. W podobny sposób wykorzystać drugą część ciasta oraz pozostałe wiśnie.

  • Piąty krok

    Piąty krok

    W garnku zagotować wodę. Osolić ją 1 łyżeczką soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucać pierogi i od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 3 minuty. Odcedzić na sitku z nadmiaru wody.Gotowe pierogi podawać zaraz po obeschnięciu, polane śmietaną albo jogurtem i dodatkowo posypane cukrem.

Popularne tagi
  • gołąbki z grzybami suszonymi
  • drożdże instant
  • przepis na kukurydzę po meksykańsku
  • jogurt naturalny
  • pieczarki
  • mięso mielone
  • grillowane pieczarki
  • przepis na ziemniaki z warzywami
  • garnek
  • pochodzenie słodkich ziemniaków
  • kalafior
  • chili
  • warzywa mrożone
  • zielone warzywa
  • owoce
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising