Advertising
Zakumaj.pl

Doskonałe placki bananowe z miodem

Opiekun artykułu: martaa
Doskonałe placki bananowe z miodem

Doskonałe placki bananowe z miodem

Placki na śniadanie w sobotę lub w niedzielę to rytuał niejednej rodziny. W weekend ma się więcej czasu oraz chęci na kuchenne eksperymenty. Żeby nie przygotowywać ciągle zwykłych naleśników bez konkretnego smaku, można wypróbować przepis na placki z bananami.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie placuszków wymaga zebrania zawczasu odpowiednich składników. Dzięki temu tuż po wstaniu będzie można zacząć je przygotowywać. Wśród niezbędnych produktów znajdują się:
    * 4 łyżki mąki pszennej,
    * 2 łyżki mleka,
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 2 jajka,
    * 1 banan,
    * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1/4 łyżeczki cynamonu,
    * 1/4 łyżeczki soli,
    * 1/4 szklanki miodu,
    * olej do smażenia.
    Placki można smażyć na zwykłej patelni, ale jeżeli ma się patelnię, która ma jakiś kształt, np. kwiatka lub misia, warto ją do tego wykorzystać. Potrawa będzie zabawniejsza i ciekawsza.

  • Krok pierwszy

    Do miski wlać mleko oraz jogurt, wbić jajka. Następnie przy pomocy trzepaczki do jajek wymieszać wszystko dokładnie aż do momentu, w którym składniki będą stanowiły jednolitą masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon wsypać do masy jogurtowej i dobrze wymieszać przy pomocy trzepaczki. Można użyć również blendera, ale mieszając składniki na niewielkich obrotach. Dodać sól i ponownie wszystko zmiksować.

  • Krok trzeci

    Obrać banana i podzielić go na kawałki lub pokroić na plasterki. Rozgnieść je widelcem, po czym wrzucić papkę do masy. Zmiksować lub wymieszać zresztą składników przy pomocy łyżki. Jeżeli lubi się bardziej cynamonowy smak, można dosypać więcej cynamonu. Gdyby ciasto okazało się zbyt gęste, dolać 1 łyżkę mleka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Olej rozgrzać na patelni. Następnie przy pomocy chochelki nakładać na nią masę, formując niewielkie placki. Dzięki bananom masa nie będzie rozpływała się na boki, jak w przypadku zwykłych naleśników, więc placki nie będą duże. Smażyć je 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste.Układać na talerzu. Przed podaniem polać płynnym miodem. Można również ozdobić dodatkowymi plasterkami bananów.

Popularne tagi
  • placki bananowe
  • krokiety z kapustą
  • przewracanie naleśników
  • cynamon
  • naleśniki wytrwane
  • zapiekanka ziemniaczana
  • owoce
  • mąka
  • naleśniki z pieczarkami
  • przepis
  • tłuszcz
  • kuchnia włoska
  • dania włoskie
  • posiłek
  • smażenie naleśników
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising