Zakumaj.pl

Dyniowy crème brûlée – jak go przyrządzić?

Wymagany czas: 50 min.
Dyniowy crème brûlée – jak go przyrządzić?

Creme brulee to jeden z najdelikatniejszych, a jednocześnie najbardziej znanych deserów na świecie. Jest niewielki, jednak charakterystyczna skorupka na wierzchu czyni go niezwykle rozpoznawalnym. Nie musi mieć zawsze neutralnego waniliowego smaku, bardzo dobrze sprawdza się jako deser o smaku dyni – co sprawia, że bardzo dobrze pasuje na przyjęcie halloweenowe.

  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Dobre, świeże składniki to podstawa stworzenia cremee brulee o smaku dyni. Pomiędzy produktami powinny znaleźć się:

    200 g dyni,

    4 żółtka,

    4 łyżki cukru brązowego,

    1 szklanka śmietany 36%,

    1 szklanka śmietany 18%,

    1/2 szklanki cukru,

    1/4 łyżeczki cynamonu,

    1/4 łyżeczki soli,

    gałka muszkatołowa,

    syrop malinowy.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu na początku rozgrzać piekarnik do 180 st. Celsjusza. Blachę do pieczenia delikatnie natłuścić. Dynię – można wcześniej wydobyć miąższ z większej dyni – pokroić na kawałki, układając je następnie na blasze. Wsunąć do piekarnika. Piec przez 20 minut, aż do zmięknięcia kawałków, po czym wyciągnąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ostudzone już puree zgnieść widelcem na gładką masę, przypominając puree. Piekarnik nadal pozostawić nagrzany, jednak nie do 180 st. Celsjusza, a do 150 st. Celsjusza. Kokilki do creme brulee wysmarować bardzo cienką warstwą tłuszczu. Odstawić na bok i sięgnąć po garnek, do którego włożyć należy mleko, cukier, cynamon, szczyptę gałki muszkatołowej, sól. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Żółtka przełożyć do miski i ubić trzepaczką na puszystą masę. Można użyć również miksera o niewielkich obrotach. Podczas miksowania dodawać po 1 łyżeczce gorącego kremu śmietanowego nie przestając mieszać. Dodać połowę kremu.

    Połączyć żółtka z kremem i postawić garnek na ogniu gotując 10 minut. Następnie dodać masę dyniową, dokładnie mieszając oba elementy, aż uzyska się jednolitą masę, gotową do przelania do kokilek.

  • Krok czwarty

    Kokilki ustawić na blasze wypełnionej wodą i wsunąć do piekarnika. Piec 50 minut, po czym wyciągnąć i studzić przez 1 godzinę. Creme brulee posypać cukrem brązowym i ponownie włożyć do piekarnika na 2 minuty, aż cukier rozpuści się tworząc skorupkę. Gotowy deser podawać z ulubionymi dodatkami, najlepiej z sosem owocowym.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz