Advertising
Zakumaj.pl

Jak dobrze prażyć pestki dyni?

Opiekun artykułu: walis
Jak dobrze prażyć pestki dyni?

Jak dobrze prażyć pestki dyni?

Przetwory, ciasta, babeczki z dyni wymagają głównie miąższu, bez pestek. W związku z tym zostaje ich mnóstwo i powstaje dylemat: wyrzucać czy nie? Odpowiedź jest prosta: zdecydowanie nie wyrzucać. Pestki dyni zawierają wiele składników odżywczych, które warto dostarczać organizmowi, ale żeby wygodnie je jeść, trzeba pestki ususzyć. Oto propozycja, jak tego dokonać.

Advertising
Advertising
  • Czego potrzeba?

    Czego potrzeba?

    Pestki dyni powinny być chrupiące i smaczne, tak żeby ich podjadanie nie znudziło się w ciągu jednego dnia. Jest to możliwe, gdy przygotuje się następujące elementy:
    * pestki dyni,
    * olej rzepakowy,
    * sól morską,
    * szczypta chili (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    Pestki dyni należy dokładnie obrać z resztek miąższu. Należy pamiętać, że pestki nie są idealnie czyste po wyjęciu ich z dyni, jednak do dalszego przygotowania powinny być bez włókien oraz innych dodatkowych elementów.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Patelnię posmarować olejem rzepakowym. Można to zrobić pędzlem albo ręcznikiem papierowym. Olej ma być tylko dodatkiem, pestki nie mogą być nim zalane.Po wykonaniu tego wsypać na patelnię dyniowe pestki i podgrzewać 20 – 30 minut, cały czas pilnując, aby się nie przypaliły.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Pod koniec prażenia posypać pestki dużą ilością soli oraz szczyptą chili (nie jest to konieczne, można zrezygnować z tego dodatku, jeśli nie lubi się ostrych smaków). Wszystko wymieszać, po czym przesypać pestki do miski.Jeść, kiedy są letnie i bardzo chrupiące, chociaż również na zimno są wspaniałą przekąską oraz dodatkiem do sałatek.

  • Zalety pestek z dyni

    Zalety pestek z dyni

    Wielką zaletą pestek dyni jest zawarty w nich cynk. Ma on duże znaczenie w odbudowie włosów, paznokci, wyglądzie skóry oraz sprawnym działaniu wielu narządów w ludzkim ciele. Poza cynkiem w dyni znajduje się mangan, fosfor, magnez, poprawiający stan układu kostnego, jak również żelazo wspierające układ nerwowy. Dodatkowo pestki dyni są dobrą przekąską dla wszystkich osób będących na diecie.

Popularne tagi
  • żółtko jaja
  • batonik musli
  • lato
  • przepis na spanakopitę
  • makaron faszerowany
  • przepis na popcorn karmelowy z chili
  • zabawny posiłek
  • bakłażan z sosem pomidorowym
  • pomidory faszerowane tuńczykiem
  • święta
  • ogórek
  • liście nasturcji
  • parmezan
  • śniadanie
  • mrożone ciasto filo
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising