Zakumaj.pl

Jak oczyścić czajnik z kamienia?

Jak oczyścić czajnik z kamienia?

Bardzo praktycznym urządzeniem, dzięki któremu można zaoszczędzić sporo energii, jest czajnik bezprzewodowy. Trzeba jednak używać go właściwie. Poważnym zaniedbaniem jest dopuszczenie do tego, by wewnątrz czajnika nagromadził się kamień. Do zagotowania wody potrzeba wtedy znacznie więcej prądu. Jak dbać o czajnik elektryczny i jak usuwać z niego kamień, stosując domowe środki, dowiesz się z tego artykułu.

  • Jak dbać o czajnik elektryczny?

    Przede wszystkim trzeba dbać o to, aby we wnętrzu czajnika nie nagromadziło się za dużo kamienia. Jest to szczególnie ważne, jeśli używamy wody twardej, z dużą zawartością związków mineralnych. Wytrącają się one z wody i odkładają na ściankach naczynia w postaci szorstkiego osadu. Ponieważ w ten sposób ścianka czajnika staje się grubsza, trzeba więcej energii, aby zagotować wodę. Tak więc regularne usuwanie kamienia to sposób na zmniejszenie rachunków za prąd. Czajnik należy czyścić nie rzadziej niż raz w miesiącu. Należy także pamiętać, by nie pozostawiać wody w czajniku. Powinien on być pusty i wytarty do sucha. To zapobiegnie odkładaniu się osadu i wydłuży żywotność urządzenia.

  • Jak oszczędzać prąd?

    Jak oszczędzać prąd?

    Pierwszy sposób to oczywiście dbanie o to, by w czajniku nie gromadził się kamień, czyli regularne czyszczenie urządzenia. Do zagotowania wody zużywamy wtedy tylko tyle energii, ile trzeba. Drugi wymaga wyrobienia sobie odpowiedniego nawyku, mianowicie unikania gotowania większej ilości wody „na zapas”. Woda ta i tak ostygnie, więc trzeba ją będzie podgrzać po raz kolejny. Zużywamy niepotrzebnie energię, tracimy czas, a przy okazji ułatwiamy osadzanie się kamienia na ściankach czajnika. Do czajnika należy wlewać tylko tyle wody, ile mamy zamiar zużyć (jeśli potrzebujemy naprawdę małej porcji, musimy jednak zagotować więcej – każde urządzenie wymaga wlania pewnej minimalnej ilości wody). Jeżeli potrzebujesz mieć pod ręką gorącą wodę przez dłuższy czas, nie podgrzewaj jej co chwilę w czajniku, ale zagotuj większą ilość i wlej do termosu. Nowoczesne metalowe termosy utrzymują temperaturę wody w warunkach domowych nawet przez całą dobę.

  • Czyszczenie czajnika za pomocą octu

    Czyszczenie czajnika za pomocą octu

    W sprzedaży jest dużo środków chemicznych służących do usuwania kamienia z wnętrza czajnika. Można jednak użyć także prostych środków domowych. Jednym z nich jest ocet. Ocet doskonale rozpuszcza osady mineralne. Wymieszaj ocet z wodą w proporcji 1:1, a następnie zagotuj. Po ostygnięciu wylej wodę wraz z osadami kamienia, które się uwolniły z dna i ścianek naczynia. Teraz trzeba starannie przepłukać czajnik zimną wodą. Aby usunąć zapach octu, można wykorzystać sodę oczyszczoną. Za pomocą wilgotnej szmatki wcieramy trochę sody w dno naczynia, a następnie płuczemy starannie. Zanim wypijemy kawę lub herbatę z oczyszczonego czajnika, trzeba w nim kilkakrotnie zagotować wodę i wylać, aż do usunięcia zapachu octu.

  • Czyszczenie czajnika za pomocą soku z cytryny

    Czyszczenie czajnika za pomocą soku z cytryny

    Sok z cytryny jest doskonałym naturalnym kosmetykiem i środkiem czystości. Można go również użyć do usunięcia osadu z czajnika, pod warunkiem że warstwa kamienia nie jest zbyt gruba. Wyciśnij sok z dużej cytryny, wymieszaj z wodą i wlej do czajnika. Następnie wodę zagotuj i pozostaw do ostygnięcia, a potem wylej. W razie potrzeby procedurę należy powtórzyć. Po oczyszczeniu należy poczekać, aż czajnik ostygnie, i przetrzeć dno szmatką z odrobiną sody, a następnie przepłukać wodą i wysuszyć.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz