Advertising
Zakumaj.pl

Jak poprawnie dobierać napoje do potraw?

Opiekun artykułu: ciezarek
Jak poprawnie dobierać napoje do potraw?

Jak poprawnie dobierać napoje do potraw?

Poza doskonałym jedzeniem na spotkaniu ze znajomymi, z rodziną lub na bardziej uroczystym przyjęciu, istotne są napoje. Powinny być dobrane do podawanych potraw, zarówno głównych, jak i przystawek. Dotyczy to zarówno alkoholu, jak i napojów bezalkoholowych, które nie powinny być przypadkowe. Jeżeli odczuwa się zagubienie w tej kwestii, najlepiej przeczytać poniższy artykuł i znaleźć odpowiedzi.

Advertising
Advertising
  • Napoje bezalkoholowe

    Napoje bezalkoholowe

    Nie jest prawdą, że przyjęcie bez alkoholu jest mniej eleganckie, a spotkanie nieudane. Alkohol jest opcją, nie koniecznością, dlatego podstawowym napojem podawanym gościom powinny być napoje bezalkoholowe. Jest ich tak duży wybór, że z powodzeniem można skomponować całą listę napojów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.Jednocześnie warto trzymać się zasady, że do posiłków nie podaje się słodzonych, gazowanych napojów typu: sprite, pepsi, cola. Nie tylko nie są one korzystne dla zdrowia, lecz również nadmiernie wypełniają żołądek, zanim jeszcze zje się cały posiłek.

  • Słodkie i nie słodkie

    Ogólną zasadą przy doborze napojów jest podawanie słodkiego picia do słodkich potraw oraz niesłodkiego do niesłodkich dań. W pewnym stopniu ułatwia to zadanie, przynajmniej przy napojach nie zawierających alkoholu. Ze względu na bogactwo walorów smakowych, np. win, sytuacja jest bardziej skomplikowana, gdyż półsłodkie wina potrafią dobrze komponować się nawet z potrawami o niezbyt słodkim smaku.

  • Pobudzenie apetytu

    Pobudzenie apetytu

    Przekąski przed głównym posiłkiem, przystawki, nawet w postaci orzeszków, paluszków i koreczków coraz częściej goszczą na stołach. Mogą zostać dobrze podkreślone, jeżeli poda się do nich wytrawny wermut. Wermut pobudzi apetyt i chętniej zasiądzie się do głównego dania.

    Natomiast jeśli rozpoczyna się przyjęcie od zimnych przekąsek, najlepiej sprawdzi się dobrze schłodzona wódka.

  • Wina i potrawy

    Wina i potrawy

    W przypadku wina należy trzymać się dwóch zasad. Wina białe wytrawne powinny być podawane przy serwowaniu ryb, mięsa drobiowego białego oraz cielęciny. Z kolei wina czerwone wytrawne dobrze podkreślą smak ciemnego mięsa, w tym gęsi, kaczki, dziczyzny, jak również serów i dań mącznych.Wina słodkie, często najbardziej lubiane, mogą być serwowane podczas deseru, jako dodatek do ciast, ciasteczek, deserów owocowych.

  • Słodkie alkohole

    Słodkie alkohole

    Nie tylko wino dobrze sprawdza się przy deserach i kawie. Po obiedzie, gdy następuje pora na słodkie przysmaki, można podać słodkie wódki, likiery, nalewki albo koniak na poprawienie trawienia.Trzymanie się określonych zasad doboru napojów nie tylko będzie elegancko wyglądać, lecz również podkreśli smak każdego dania oraz wspomoże układ pokarmowy.

Popularne tagi
  • cebula
  • powitanie nowego roku
  • impreza sylwestrowa
  • wytrawne martini
  • likier chambord
  • kamikadze
  • śniadanie
  • goździki
  • sos do drinka
  • białe wino
  • owoce sezonowe
  • impreza hawajska
  • wiśnie z nalewki
  • wiosenne orzeźwienie
  • pyszny koktajl
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising