Advertising
Zakumaj.pl

Jak się zachowywać w restauracji?

Opiekun artykułu: veronika
Jak się zachowywać w restauracji?

Jak się zachowywać w restauracji?

Gościna w restauracji wymaga od nas zachowania zasad savoir-vivre'u. Nie przystoi w tym tak charakterystycznym i nacechowanym spokojem oraz kulturą miejscu nie kierować się dobrymi manierami. Poniżej znajdziesz najważniejsze z zasad, które obowiązują w restauracji.

Advertising
Advertising
  • Co robimy w restauracji?

    Spożywanie potrawy rozpoczynamy dopiero wtedy, gdy przed każdym gościem przy stoliku pojawił się talerz z daniem. Pierwsze danie spożywamy zawsze sztućcami, które położone są z zewnętrznej strony talerza. Jeżeli jesteś mężczyzną, musisz zaczekać, aż kobieta, z którą siedzisz przy stoliku, pierwsza sięgnie po sztućce. Wchodząc do restauracji z kobietą, obowiązkowo musisz przepuścić ją pierwszą i odsunąć dla niej bezgłośnie krzesło. Nie zaczynaj jedzenia również wtedy, gdy jesteś w restauracji z szefem, przełożonym, osobą starszą od ciebie czy taką, która wymaga szacunku. Na stole trzymamy jedynie nadgarstki, nigdy nie opieramy się na łokciach i nie stukamy w stół palcami.

  • Serwetka

    Serwetka

    Jeżeli na stole leży serwetka, należy położyć ją sobie na kolanach. W nią wytrzesz zabrudzone usta i ręce. Zanim sięgniesz po kieliszek, najpierw wytrzyj usta serwetką, by nie pozostawić na szkle nieestetycznych śladów. Jeżeli podczas posiłku jesteśmy zmuszeni wyjść do toalety, serwetkę odkładamy na krzesło, czystą stroną na wierzch. Odłożenie jej na stół oznacza, że skończyliśmy posiłek. Serwetka po skończeniu posiłku powinna zostać odłożona po lewej stronie talerza.

  • Odkładanie sztućców

    Odkładanie sztućców

    Przy skończeniu posiłku sztućce odkłada się równolegle do siebie na talerzu. Jeżeli na talerzu jest jeszcze posiłek, a ty musisz wyjść do toalety, skrzyżuj sztućce. Taki znak oznacza, że nie skończyłeś jeszcze jedzenia, kelner nie zabierze więc twojego talerza ze stołu. Gdy masz ochotę na dokładkę, skrzyżuj sztućce na pustym talerzu.

  • Kelner nie sługa

    Gdy wchodzisz do restauracji, zazwyczaj jest tak, że kelner podchodzi do ciebie i zaprasza do konkretnego stolika, wręcza menu i przychodzi po pewnym czasie, by wziąć od ciebie zamówienie. Jeżeli w restauracji jest tłumnie, może być tak, że stolik wybierzesz sobie sam, a kelner podejdzie do ciebie za chwilę. Nawet jeśli ta chwila będzie wydawała ci się niestosownie długa, nie pstrykaj i nie wymachuj rękoma na kelnera. W takim przypadku wystarczy nawiązać z nim kontakt wzrokowy. Wśród restauracyjnych zasad panuje kolejna, mówiąca o tym, by po każdym przyniesieniu potrawy, napoju, szklanki, popielniczki, itp. nie dziękować kelnerowi. W formie podziękowania uznaje się życzliwy uśmiech lub skinienie głową na znak wdzięczności.

Popularne tagi
  • blok mieszkalny
  • zasady zachowania na wakacjach
  • sposób wymiany wizytówek
  • państwo
  • alkohol
  • toksyny
  • opalenizna
  • dystans
  • jak wręczać napiwki
  • ubiór
  • relacje z ludźmi
  • przedstawienie osób
  • sala sądowa
  • głód
  • kierownik sali
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising