Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować czekoladę plastyczną?

Opiekun artykułu: wedkarz
Jak przygotować czekoladę plastyczną?

Jak przygotować czekoladę plastyczną?

Czekolada plastyczna jest bardzo praktyczna, zwłaszcza jeżeli chętnie ozdabia się torty, ciastka albo szykuje inne dekoracje deserowe. W takiej sytuacji można przygotować plastyczną czekoladę samodzielnie, bez konieczności kupowania masy w paczkach. Bywa ona dość droga i nie zawsze wystarcza jej na pokrycie całego deseru. W poniższym artykule przedstawiamy przepis, pozwalający na uzyskanie dekoracyjnej masy.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Wykonanie masy jest możliwe, jeżeli wcześniej przygotuje się wszystkie, niezbędne elementy. Wśród nich potrzebne są:
    * 2,5 szklanki ciemnej czekolady,
    * 1/4 szklanki cukru,
    * 1/3 szklanki syropu kukurydzianego,
    * 3 łyżki wody.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondla przelać wodę, dodać cukier i syrop kukurydziany. Postawić garnek na gazie i mieszać od czasu do czasu. Doprowadzić do zagotowania się mikstury, po czym gotować ją przez 2 minuty. Cukier powinien być bardzo dobrze rozpuszczony.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Czekoladę bardzo drobno posiekać. Przełożyć do miseczki i zalać syropem cukrowym. Pozostawić na 1 minutę, a następnie zacząć mieszać – najlepiej plastikową łopatką – mieszać, upewniając się cały czas, że czekolada jest dobrze rozpuszczona.

    Po całkowitym wymieszaniu składników, wylać czekoladę na matę silikonową albo pergaminową.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy masa już lekko przestygnie, zacząć ją ugniatać. Gnieść, dopóki nie stanie się bardziej elastyczna. Wtedy owinąć ją workiem aluminiowym i wstawić do lodówki na 3 – 4 godziny. Po tym czasie wyjąć masę z folii i po raz kolejny zacząć ugniatać, aż będzie ponownie miękka i bardzo elastyczna. Gdy uzyska się taki efekt, to znak, że czekolada jest gotowa i można jej używać do wykonywania ozdób.

Popularne tagi
  • przygotowanie masy czekoladowej
  • syrop cukrowy
  • muesli
  • przepis na masę czekoladową
  • dekorowanie deserów
  • cukier
  • deser
  • kremówka
  • infekcje układu moczowego
  • energia
  • rodzynki
  • batonik z nutellą
  • zalety gorzkiej czekolady
  • dekoracja
  • kakao
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising
Zobacz również