Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dobre masło kokosowe?

Opiekun artykułu: mieszek
Jak przygotować dobre masło kokosowe?

Jak przygotować dobre masło kokosowe?

Kokosowe masło domowej roboty może stać się ulubionym przysmakiem całej rodziny. Nadaje się doskonale do kanapek, jako dodatek do deserów, ciast, jogurtów. Wykonane samodzielnie jest wolne od konserwantów oraz innych chemicznych utrwalaczy, za to zawiera mnóstwo składników odżywczych, przede wszystkim zdrowego, kokosowego tłuszczu. W sam raz dla dzieci i dorosłych.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Niewtajemniczonym może się wydawać, że do wykonania masła potrzebnych jest wiele produktów. Nic bardziej mylnego. Aby je przygotować, potrzeba jedynie 400 g wiórków kokosowych.Trzeba przygotować również słoiczek z pokrywką, w którym masło będzie bezpiecznie przechowywane.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie wiórki kokosowe przesypać do blendera. Zamknąć pokrywkę i zacząć miksować wiórki na najwyższych obrotach. Tak szybkie miksowanie powinno odbywać się jedynie przez 5 – 10 sekund. Po tym czasie należy zmniejszyć prędkość blendera i miksować dalej. Warto po każdej minucie miksowania zrobić przerwę i zeskrobać ze ścianek kawałki wiórków oraz masy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Już po kilku minutach miksowania wiórki zaczną zmieniać swoją konsystencję. Powoli będzie z nich powstawać kleista, oleista masa, którą w przyszłości łatwo będzie rozsmarowywać na dowolnej powierzchni, np. na chlebie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy masa stanie się białym kremem o intensywnym zapachu kokosa, można skończyć miksowanie i przełożyć cały krem do słoiczka. W czasie leżakowania kremowa konsystencja zmieni się, stając się bardziej twarda i sucha.

    Masło kokosowe może być używane codziennie, do dowolnych dodatków. Smacznego!

Popularne tagi
  • blacha
  • seler
  • domowy twaróg
  • domowy karmel
  • gorczyca żółta
  • śniadanie
  • masa marcepanowa
  • foremka
  • masa migdałowa
  • tost
  • ekstrakt
  • potrawa
  • przepis na ciasteczka
  • sposób obierania awokado
  • bita śmietana
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising