Zakumaj.pl

Jak przygotować dobry kompost?

Jak przygotować dobry kompost?

Ogrodnictwo organiczne ceni sobie własny kompost. Zawiera on elementy, które są niezbędne wzrastającym roślinom. Czyni uprawę warzyw i kwiatów w pełni ekologiczną, ponieważ nie trzeba dodawać do ziemi żadnego nawozu chemicznego. Pomimo że wykonanie własnego kompostu nie jest trudne, nie każdy wie, jak się do tego zabrać. Poniżej przedstawiamy kilka przydatnych rad.

  • Miejsce na kompostownik

    Miejsce na kompostownik

    Pierwszą rzeczą, o jakiej trzeba pomyśleć, decydując się na własny kompost, jest miejsce na kompostownik. Nie może znajdować się byle gdzie. Lokując go, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim nie może być w miejscu, które jest zalewane ciągle przez wodę. Nie wolno go również stawiać w miejscu mocno nasłonecznionym, lepszy jest cień lub półcień, gdyż kompost nie powinien szybko wysychać. Trzecia zasada, o której warto pamiętać dla dobra własnego ogródka, to postawienie kompostownika w miejscu na uboczu ogrodu. Nie jest on najpiękniejszym widokiem, więc nie ma potrzeby go eksponować.

  • Przygotowanie miejsca

    Gdy już wybierze się odpowiedni zakątek ogrodu, można przejść dalej. Zanim zacznie się cokolwiek wrzucać do kompostownika, trzeba przygotować podłoże. Ziemię w danym miejscu należy przekopać. Ma to pomóc w zachowaniu odpowiedniej temperatury. Następnie glebę posypuje się torfem, tworząc kilkucentymetrową warstwę. Dzięki niej składniki kompostu nie będą wnikały do gleby, lecz pozostaną w kompoście.

  • Warstwy kompostu

    Warstwy kompostu

    Na torf kładzie się kolejne warstwy, które stworzą kompost. Są to odpadki organiczne, ziemia kompostowa lub nawóz zwierzęcy. Każdą z warstw przed nałożeniem następnej posypać wapnem. Dzięki temu kompost nie będzie zbyt kwaśny.Warstw nie należy jednak ubijać, powinny zostać tak, jak zostały nałożone. Na ostatnią, która zakończy 1,5 metrową wysokość kompostu, nałożyć torf, który będzie stanowił warstwę ochronną. Można go również posypać z wierzchu trawą albo kompostem z poprzednich lat.

  • Co do kompostu?

    W skrócie można powiedzieć, że do kompostu możliwe jest wrzucanie wszystkiego, co kiedyś „żyło”, czyli jest pochodzenia roślinnego albo zwierzęcego. Jednak w praktyce nie jest to takie proste.Mięso, nabiał, produkty gotowane mogą ściągać muchy, więc lepiej nie kompostować ich w domu i uważać na ich ilość w kompoście poza domem. Przydatne są za to twardsze rośliny. Czas gnicia jest dłuższy, jednak dają one bardziej wartościowy materiał odżywczy, który spożytkują potem np. warzywa wyrastające na kompoście.Wśród elementów do kompostowania warto pamiętać również o skorupkach jaj, kawałkach włosów, popiele drzewnym, fusach po kawie i herbacie, trocinach.

  • Czego nie wrzucać do kompostu?

    Czego nie wrzucać do kompostu?

    Decydując się na kompostowanie, dobrze jest wiedzieć również, czego nie dodawać do kompostu. Wśród takich zakazanych produktów znajdują się: mięso, ryby, popiół węglowy, odchody psie i zawartość puszek. Mogą one mieć szkodliwy wpływ na kompost i na rośliny.