Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować grillowane pomidory z farszem?

Opiekun artykułu: lisia
Jak przygotować grillowane pomidory z farszem?

Jak przygotować grillowane pomidory z farszem?

Pomidory z grilla są niezwykle pyszne. Jednak jeszcze lepiej smakują, gdy są podane z farszem. Nie jest to rzecz trudna do wykonania, więc zamiast kroić warzywo na ćwiartki lub plasterki, lepiej skorzystać z jednego z podanych poniżej pomysłów. Dzięki nim grillowanie stanie się jeszcze smaczniejsze.

Advertising
Advertising
  • Pomidory z ryżem

    Pomidory z ryżem

    Pomidor ma tę zaletę, że wiele do niego pasuje i może być podany z licznymi dodatkami. Do przygotowania pomidorów z grilla z farszem niezbędne będą:
    * 8 pomidorów,
    * 4 pieczarki,
    * 1 cebula,
    * 1 torebka ryżu,
    * pieprz,
    * sól,
    * oliwa z oliwek.
    Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na rozgrzanym wcześniej maśle. Dodać pokrojone pieczarki, a następnie ryż. Wszystko wymieszać i dusić przez 3 – 5 minut. Pomidory przekroić na pół, wyjąć miąższ i nakładać do środka przygotowany farsz. Każdego pomidora owinąć folią aluminiową, po czym kłaść na ruszt na 10 minut.

  • Pomidory z fetą

    Pomidory z fetą

    Bardzo dobrym dodatkiem do pomidorów z grilla jest słony ser feta. Żeby je przyrządzić, potrzebne są:
    * 4 pomidory,
    * 1 opakowanie sera feta,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * oregano,
    * tymianek,
    * pieprz.
    Pomidory umyć. Przeciąć na wysokości 3/4 i wydrążyć, usuwając miąższ przy pomocy łyżeczki. Fetę przełożyć do miski. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę do sera, dodać przyprawy. Szczypiorek drobno posiekać i wrzucić do miski, po czym wszystko dokładnie zgnieść oraz wymieszać widelcem. Wypełnić pomidory farszem. Zawinąć w folię aluminiową i układać je na rozgrzanym ruszcie na 10 minut.

  • Pomidory z pesto

    Pomidory z pesto

    Kolejny pomysł na faszerowane pomidory jest nieco egzotyczny. Aby go wykonać, potrzebne będą:
    * 5 pomidorów,
    * 3/4 szklanki pesto,
    * 3/4 szklanki parmezanu,
    * zioła prowansalskie.
    Pomidory umyć i przekroić na 3/4 wysokości. Wydrążyć środki. Pesto – można je kupić lub wykonać samodzielnie – łyżką wkładać do wnętrza pomidorów, posypać parmezanem, ziołami i każde warzywo owinąć folią aluminiową. Kłaść na grillu i piec 10 – 15 minut. Po upieczeniu rozchylić folię i jeszcze raz posypać parmezanem. Podawać, póki są bardzo gorące.

Popularne tagi
  • szaszłyki warzywne
  • jarmuż
  • grillowane ziemniaki
  • marynata z musztardą
  • chleb
  • pomysł na grillowanego bakłażana
  • pieczarki z cukinią
  • sposób grillowania chleba
  • ryż
  • gorgonzola
  • marynata
  • kuchnia
  • przepis na kurczaka w miodzie
  • kolba
  • pomidory z ryżem
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising