Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować jagodowe mojito?

Opiekun artykułu: emilcia
Wymagany czas: 10 min.
Jak przygotować jagodowe mojito?

Jak przygotować jagodowe mojito?

W upalne dni marzy się o chwili ochłodzenia, z orzeźwiającym napojem w ręku. Mojito to jedno z ciekawszych sposobów na orzeźwienie, z którego nie warto rezygnować. Co więcej, można je podać z dodatkami kojarzącymi się tylko z latem, czyli z jagodami. Jeśli chcesz wypróbować fioletowe mojito, skorzystaj z naszego przepisu.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Do zrobienia mojito jagodowego niezbędne jest przygotowanie produktów na syrop oraz na samo mojito.Na mojito składają się następujące składniki:

    * 1 szklaka jagód,

    * 120 ml syropu imbirowego,

    * 120 ml wódki,

    * 150 ml wody gazowanej,

    * 1 limonka,

    * jagody do dekoracji,

    * kostki lodu.

    Natomiast do przygotowania syropu potrzebne są:

    * 1 szklanka wody,

    * 1 szklanka cukru,

    * 1/4 szklanka tartego imbiru.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Na początku trzeba przygotować syrop imbirowy. Imbir obrać ze skórki – najlepiej łyżeczką – i dokładnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wsypać cukier, po czym zamieszać, a na końcu zalać wodą i całą mieszankę przełożyć do rondelka. Zagotować. Mieszać cały czas, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Gdy całość zagotuje się, wyłączyć gaz pod garnkiem, przykryć go pokrywką i pozwolić mu się zaparzać przez 10 minut. Uzyskaną miksturę przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i włożyć do lodówki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do dzbanka przełożyć przemyte pod zimną wodą jagody. Limonkę sparzyć wrzątkiem i pokroić na mniejsze cząstki, również wrzucić do szklanki. Dodać miętę, a następnie zgniatać tłuczkiem, aż do puszczenia soku przez wszystkie składniki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Uzupełnić dzbanek ze składnikami wodą gazowaną, syropem oraz wódką. Zamieszać wszystko, żeby połączyło się, tworząc jasnofioletowy napój.Szklanki wypełnić do połowy wysokości kostkami lodu. Uzupełnić każdą z nich napojem mojito, dodać słomkę, ozdobić jagodami oraz listkami mięty, po czym podawać lub popijać ze smakiem.

Popularne tagi
  • serek homogenizowany
  • oliwa z oliwek
  • przepis na bananowe daiquiri
  • likier blue curacao
  • liście mięty
  • kaloryczność napojów alkoholowych
  • pielęgnacja skóry
  • puree ogórkowe
  • wampir
  • smoothie szpinakowe
  • dzień zakochanych. walentynki
  • danie obiadowe
  • wiśnie z nalewki
  • halloween
  • koktajl egzotyczny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising