Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować kurczaka z brzoskwiniami?

Opiekun artykułu: dagmarka
Poziom trudności: Trudne , Wymagany czas: 2 godz.
Jak przygotować kurczaka z brzoskwiniami?

Jak przygotować kurczaka z brzoskwiniami?

Łączenie mięsa z owocami ma swoje korzenie w staropolskiej kuchni. Schab ze śliwką czy kaczka z jabłkami nie są dla nikogo dziwne. Egzotyka pojawiająca się na stołach w nowoczesnej kuchni nie jest wyłącznie modą, lecz także zdrową fantazją dla podniebienia. To, co chcę Wam zaproponować, to znany każdemu kurczak w połączeniu z nie mniej znanymi brzoskwiniami. Taki duet to przepyszna kompozycja dla Waszych kubków smakowych.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 kg kurczaka

50 dag moreli

2 cebule

2 ząbki czosnku

szklanka ryżu

czubata łyżka masła

3 łyżki pistacji

6 łyżek oleju

1/2 łyżeczki cynamonu

2 szczypty kardamonu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka bulionu w proszku

słodka papryka

sól i pieprz

1 kg kurczaka 50 dag moreli 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka ryżu czubata łyżka masła 3 łyżki pistacji 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 2 szczypty kardamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka bulionu w proszku słodka papryka sól i pieprz
Warto zapamiętać:

Pamiętaj, że farsz możesz przygotować z całkiem innego owocu, którym mogą być morele czy ananasy. Te wymienione świetnie smakują z drobiem. Zamiast świeżych owoców możesz użyć owoców z puszki. Całość potrawy wystarczy na 6 porcji. Porcja zaproponowanego dania to 640 kcal.

  • Przygotowanie kurczaka

    Kurczaka opłucz, osusz i natrzyj solą i pieprzem.

  • Przygotowanie farszu

    Przygotowanie farszu

    Brzoskwinie rozetnij i usuń z nich pestki. Następnie pokrój owoce na cząstki. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Ryż przepłucz wodą na sicie i osącz. Kolejno rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim czosnek i cebulę. Dodaj przyprawy: kardamon, cynamon i odrobinę pieprzu. Gdy z przypraw zacznie wydobywać się intensywny zapach, dolej około 2 szklanek wody. Następnie dodaj kurkumę i bulion. Farsz dopraw do smaku solą. Przykryj go i gotuj około 10 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaj do farszu owoce i pistacje.

  • Faszerowanie i pieczenie

    Faszerowanie i pieczenie

    Około 1/3 ilości farszu nadziej kurczaka, a otwór zepnij bądź zszyj. Ułóż kurczaka w brytfance, obok niego ułóż resztę farszu. Podlej 1/2 szklanki wody. Piecz kurczaka 90 minut w temperaturze 200°C. Około 45 minut przed końcem pieczenia posmaruj mięso olejem wymieszanym z 1 łyżką słodkiej papryki.

Popularne tagi
  • tłuszcz
  • wędliny
  • mrożenie
  • gotowanie ziemniaków w kwasie
  • gofry
  • ciepła woda
  • owoce egzotyczne
  • filetowanie śledzi
  • deser z bakaliami
  • podstawy gotowania
  • cynamonowe nadzienie
  • oryginalne ciasto
  • duszenie
  • bób w łupinkach
  • pasta z awokado
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising