Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować nadziewanego pora?

Opiekun artykułu: annwil
Jak przygotować nadziewanego pora?

Jak przygotować nadziewanego pora?

Faszerowana papryka, cukinia czy nawet kalarepa to popularne potrawy. Znacznie rzadziej spotyka się na stole faszerowanego pora. Zazwyczaj myśli się o nim tylko jako o dodatku do zupy, sałatek albo kanapek, podczas gdy porze drzemią różne możliwości. Można go nadziać farszem, zapiec i podać jako jedno z lepszych dań. W poniższym artykule podajemy podpowiedź, w jaki sposób to wykonać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby podać na obiad wspaniałe pory, konieczne jest zebranie odpowiednich składników. Wśród nich powinny znaleźć się:
    * 4 pory,
    * 1 jajko,
    * 2 łyżki jogurtu naturalnego,
    * 4 łyżki bułki tartej,
    * 4 łyżki masła klarowanego,
    * 500 g mięsa wołowego mielonego,
    * natka pietruszki,
    * tymianek,
    * oregano,
    * pieprz,
    * papryka mielona ostra,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Przygotowane pory przemyć wodą, po czym pokroić na kawałki o długości 5 centymetrów. Zielone liście kończące por odciąć i odłożyć na bok, natomiast uzyskane kawałki blanszować przez chwilę we wrzącej wodzie. Przełożyć na sitko i od razu ochłodzić pod zimną wodą. To pozwoli im zachować żywą barwę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Z ochłodzonych kawałków pora wyjąć środek, zostawiając jedynie 0,5 centymetra ścianki. Nadzienie nie może wypaść, więc ścianka powinna trzymać je dobrze wewnątrz warzywa. Wyjęte z pora fragmenty posiekać na drobne kawałki, przełożyć do miski.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do miski z kawałkami pora wrzucić mięso mielone, jajko, jogurt, przygotowane przyprawy, posiekaną natkę oraz 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać, po czym zacząć nadziewać pory. Najlepiej robić to palcami, wtedy łatwiej dobrze docisnąć farsz.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przygotowane pory układać jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, najlepiej prostokątnym, posmarowanym lekko oliwą. Na porach położyć klarowane masło, posypać pozostałą bułką tartą i włożyć naczynie do piekarnika. Piec 20 – 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawać bardzo gorące.

Popularne tagi
  • ziemniaczany przysmak
  • marynata z musztardy
  • danie rozgrzewające
  • składniki na kotlety mielone
  • produkty spożywcze
  • oliwa z oliwek
  • naczynie żaroodporne
  • wielkanoc
  • potrawa świąteczna
  • posiłek
  • pikantne danie
  • tradycyjne danie
  • marynata
  • kiełbasa
  • chińskie pierożki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising