Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować olejek cytrynowy?

Opiekun artykułu: dawidrob
Jak przygotować olejek cytrynowy?

Jak przygotować olejek cytrynowy?

Olejki eteryczne z różnych roślin od dawna używane są do pielęgnacji ciała oraz jego leczenia. Są niezwykle cennym składnikiem chroniącym rośliny i wpływającym pozytywnie na wiele aspektów życia człowieka. Jednym z popularniejszych olejków jest olejek cytrynowy. Ma on szerokie zastosowanie, więc warto mieć go w domowej apteczce. Można go kupić albo spróbować wykonać samodzielnie, co nie jest szczególnie skomplikowane.

Advertising
Advertising
  • Powstawanie olejku

    Powstawanie olejku

    Produkcja olejku cytrynowego na szeroką skalę odbywa się przy udziale odpowiednich maszyn. Cytryny są przez nie ściskane z bardzo dużą siłą i zawarty w skórce olejek zostaje wyciśnięty na zewnątrz. Zbierany jest w przeznaczonych do tego naczyniach i poddawany dalszej obróbce. W warunkach domowych niemożliwe jest tłoczenie olejku w taki sposób, jednak jest na to rada. Wystarczy jedynie przygotować niezbędne do powstania specyfiku elementy:
    * 3 – 4 cytryny,
    * oliwę z oliwek.
    Dodatkowo należy zaopatrzyć się w słoik oraz szklaną butelkę. Najlepiej, aby była ona wykonana z ciemnego, brązowego szkła, które nie przepuszcza zbyt wielu promieni słonecznych. Dzięki temu olejek nie traci swoich właściwości.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Do przygotowania olejku należy wybrać dojrzałe, dorodne cytryny o ładnej skórce. Lepiej unikać owoców nadgniłych oraz ze skórką posiadającą uszkodzenia. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie i osuszenie cytryn. Następnie przy pomocy tarki o niewielkich oczkach trzeba zetrzeć żółtą skórkę do miseczki. Pozostałą część cytryny można wykorzystać do przygotowania soku lub wrzucać ją do herbaty.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Startą skórę wrzuca się do przygotowanego wcześniej słoika i zalewa oliwą z oliwek. Cytrynowa skórka powinna być w całości zakryta oliwą, dlatego jej ilość jest uzależniona od ilości posiadanego produktu. W zależności od upodobań można przygotowywać dużo olejku lub mniej, wówczas wystarczy nawet 1 cytryna. Słoik z produktami zakręca się i odstawia na nasłoneczniony parapet na 4 – 5 tygodni. W czasie całego oczekiwania na olejek należy raz dziennie potrząsać słoiczkiem, aby składniki miały możliwość wymieszania się dokładnie.

  • Trzeci etap

    Maksymalnie po 5 tygodniach olejek jest gotowy. Należy zdjąć słoik z parapetu, odkręcić go i odcedzić miksturę przy pomocy sitka. Skórka pozostanie na sitku i będzie można ją wyrzucić, natomiast olejek należy przelać do brązowej buteleczki albo do buteleczek, zakręcić i używać w razie potrzeby.

  • Zastosowanie olejku

    Zastosowanie olejku

    Olejek cytrynowy ma różnorodne zastosowanie, lecz najchętniej bywa stosowany w czasie chorób. Dotyczy to przede wszystkim zachorowań związanych z układem oddechowym, ponieważ dobrze odkaża i nadaje się do inhalacji. Poza tym zwalcza gorączkę, ból gardła i dodaje energii. Latem pozwala na zniechęcenie owadów do gryzienia, a dodatkowo orzeźwia, więc można nim nie tylko smarować ciało, lecz dodawać go do jogurtów i picia.

Popularne tagi
  • prędkość światła
  • łono natury
  • produkcja olejku cytrynowego
  • rozmiar pisma
  • doświadczenie
  • co grozi w czasie burzy
  • zawieszka
  • nagrywanie ptaków
  • gwizdanie
  • segregacja odpadów
  • prace ogrodnicze
  • dziennik
  • azymut
  • jak być kreatywnym
  • układ oddechowy
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising