Zakumaj.pl

Jak przygotować oryginalne naleśniki 3 w 1?

4.0 (razem głosów: 1)
Wymagany czas: 30 min.
Jak przygotować oryginalne naleśniki 3 w 1?

Naleśniki nie są i nie muszą być nudne. Co więcej, mogą stanowić szybkie danie tylko dla dorosłych, jeśli nada się im lekko alkoholowy posmak. W poniższym przepisie proponujemy tzw. naleśniki 3 w jednym, które oferują szybkość, łatwość oraz niecodzienny smak, wart spróbowania przynajmniej raz.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Żeby zrobić naleśniki 3 w 1 przyda się tylko kilka składników, ale powinny być one świeże oraz dobrej jakości, by gwarantować dobry smak. Niezbędne są:

    * 1 l mleka,

    * 0,5 kg mąki pszennej,

    * 30 dag sera żółtego,

    * 4 jajka,

    * 2 łyżki białego wina,

    * 1 łyżeczka soli,

    * bułka tarta.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zacząć należy od połączenia składników na ciasto naleśnikowe, czyli od wsypania do dużej miski mąki, wlania mleka i wina, wbicia 1 jajka oraz dodania soli. Wszystkie elementy połączyć ze sobą przy pomocy miksera – ewentualnie trzepaczki, aż do stworzenia gładkiego ciasta – płynnego, ale nie przesadnie lejącego się.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po wykonaniu ciasta usmażyć z niego naleśniki, smażąc je na odrobinie oleju z każdej strony, aż będą brązowe. Po wykorzystaniu całego ciasta odstawić naleśniki do wystygnięcia i zająć się przygotowaniem parówek. Obrać je z cienkiej folii, w której zazwyczaj się znajdują i przekroić na pół, aby każda połówka miała 5 cm długości. Odłożyć kawałki na bok i pokroić ser, krojąc go na prostokąty o długości oraz szerokości identycznej do wymiarów parówki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na środek każdego naleśnika położyć parówkę oraz kawałek sera. Zawinąć boki naleśnika, żeby środek nie mógł się z niego wydostać, a następnie zwinąć całość.Pozostałe jajka wbić do miski lub na głęboki talerz i roztrzepać trzepaczką, na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Naleśniki maczać z każdej strony w jajku, a następnie w bułce i po raz drugi smażyć, aż do uzyskania brązowej panierki. Tak przygotowane danie można od razu podawać – bardzo dobrze smakuje z łagodnymi sosami albo z ketchupem.