Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować pisanki marmurkowe?

Opiekun artykułu: gmczak
Jak przygotować pisanki marmurkowe?

Jak przygotować pisanki marmurkowe?

Wykonywanie co roku innych pisanek to niezwykła frajda. Po skończonym dekorowaniu można zrobić im zdjęcie, a po latach mieć całą kolekcję, która będzie przypominała o dawnych pomysłach. Do takiej kolekcji warto dodać pisanki marmurkowe, kolorowe i niezwykle efektowne.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne przedmioty

    Potrzebne przedmioty

    Marmurkowe pisanki wymagają przygotowania niezbędnych elementów, dzięki którym będzie możliwe ich wykonanie. Należą do nich:
    * 10 jaj,
    * lakiery do paznokci (w różnych kolorach),
    * patyczek do mieszania (bambusowy lub słomka),
    * miseczka z wodą.
    Zamiast jajek ugotowanych na twardo, których skorupka będzie zniszczona przed jedzeniem, można zastosować wydmuszki. Będą one służyły tylko ozdobie – stołu albo parapetu.

  • Pierwszy etap

    Przed rozpoczęciem malowania należy przygotować miejsce pracy. Jajka ugotować lub wydmuchać, jeżeli chce się ozdabiać wydmuszki. Do miseczki nalać wodę, a z posiadanych lakierów wybrać 3, których kolory najlepiej do siebie pasują. Na stole, na którym będzie się wykonywało ozdabianie, warto położyć stare gazety, żeby uniknąć zabrudzenia mebla.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Kilka kropel każdego lakieru wlać do wody, najlepiej blisko siebie, tak żeby miały okazję się połączyć. Lakier nie będzie opadał na dno, lecz zacznie unosić się na powierzchni. Następnie słomką albo patyczkiem trzeba rozmieszać lakier na wodzie, aż kolory zmieszają się ze sobą.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Po rozprowadzeniu lakieru po wodzie należy przejść do ozdabiania jajka. Trzeba je zanurzyć w wodzie tak, żeby lakier zaczął oplatać skorupkę. Wzór będzie zupełnie abstrakcyjny i nie będzie można go kontrolować, co jest tym ciekawsze i bardziej efektowne.Gdy już pokryje się całą skorupkę jajka kolorowym lakierem, można wyjąć jajko z wody i odłożyć je na bok do wyschnięcia.

  • Czwarty etap

    Czwarty etap

    Po zabarwieniu jajka należy dolać do wody kilka kropli każdego lakieru, zamieszać patyczkiem albo słomką i wkładać kolejne jajka (lub wydmuszki). W przypadku wydmuszek można ułatwić sobie suszenie i nadziewać je na patyczek albo słomkę, natomiast ugotowane jajka należy suszyć na podstawce do jajek na miękko albo na ręczniku papierowym.Po wyschnięciu można przetrzeć je ręcznikiem papierowym. Każda pisanka wykonana w taki sposób będzie posiadała jedyny w swoim rodzaju wzór, dzięki czemu będzie budzić podziw każdego, kto taką otrzyma.

Popularne tagi
  • sposób wykonania zajączka
  • przygotowanie złotych pisanek
  • ziarno
  • wydrapywanka
  • sok z buraka
  • przygotowanie zajączka z jajka
  • pączki z serem
  • święto kościelne
  • nietypowe pączki
  • mąka pszenna
  • czas ziania
  • wydrapywanie
  • sadzenie rzeżuchy
  • pochód
  • czerwony
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising