Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować sałatkę z ananasem na ostro?

Opiekun artykułu: devil
Wymagany czas: 20 min.
Jak przygotować sałatkę z ananasem na ostro?

Jak przygotować sałatkę z ananasem na ostro?

Ananas słynie głównie ze swojego intensywnego koloru oraz soczystości. Jest świetną przekąską latem, kiedy może schłodzić oraz nawodnić organizm. Jednak jak to z egzotycznymi owocami bywa, może być wykorzystany także w inny sposób niż do jedzenia na surowo. Bardzo oryginalnym pomysłem na podanie ananasa jest przyrządzenie z niego pikantnej sałatki. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Advertising
Advertising
  • Jakie produkty spożywcze są potrzebne?

    Jakie produkty spożywcze są potrzebne?

    Sałatka na ostro z ananasa wymaga przygotowania kilku konkretnych składników spożywczych, pomiędzy którymi muszą znaleźć się:

    * 1 ananas,

    * 1/2 ostrej papryczki, np. chili,

    * 1/4 łyżeczki soli,

    * 1 ząbek czosnku,

    * sok z cytryny,

    * 1 czerwona cebula, mała,

    * 3 łyżki kolendry świeżej.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Zakupionego ananasa przygotować. Odciąć liście, a następnie obrać cały owoc, pozbywając się przy tym twardego środka, który ma lekko gorzki smak i nie komponowałby się dobrze w sałatce – mógłby zepsuć jej smak. Uzyskany w ten sposób miąższ pokroić w zgrabne słupki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Patyczki ananasowe pokroić jeszcze w kostkę i przełożyć do miseczki. Wycisnąć z cytryny sok, a następnie skropić nim obficie owoc – nie tylko pozwoli to zachować soczystość ananasa, ale nie pozwoli mu na nieładną zmianę koloru.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Papryczkę dokładnie umyć, przetrzeć i pokroić na cienkie paseczki. W przypadku papryczki chili najlepiej przeciąć ją na pół i wydobyć nasionka ze środka, żeby nie było nadmiernie ostro. Posiekać świeżą kolendrę, a czosnek przecisnąć przez praskę – wcześniej pozbawiając go łupinki. Wszystko to dodać do ananasa w miseczce i wymieszać bardzo dokładnie. Doprawić solą, jeszcze raz wymieszać, po czym na 30 minut włożyć do lodówki, aby sałatka przegryzła się. Podawać jako element kolacji albo popołudniową przekąskę.

Popularne tagi
  • sałatka na lato
  • żelatyna
  • potrawa rybna
  • ser żółty
  • sok marchewkowy
  • wiosenne przystawki
  • chili
  • brie
  • płatki chili
  • sałatka z cukinii
  • granat
  • czosnek
  • surówka z kapusty i ogórka
  • kiwi
  • pestki dyni
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising