Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować sernik noworoczny?

Opiekun artykułu: devil
Jak przygotować sernik noworoczny?

Jak przygotować sernik noworoczny?

Niezależnie od tego, ile ciast zjadło się w czasie świąt Bożego Narodzenia, wraz z nadejściem nowego roku chce się kolejną porcję. Po udanej sylwestrowej zabawie każdy z chęcią sięga po coś słodkiego na dobry początek roku. Sernik, ciasto, które może być przechowywane przez dłuższy czas, nadaje się do doskonale jako deser na rozpoczęcie dobrych 12 miesięcy.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby wykonać smaczny sernik, niezbędne jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych. Powinny znaleźć się wśród nich:
    * 1,5 szklanki cukru,
    * 1 szklanka śmietany,
    * 3/4 szklanki mleka,
    * 1/4 szklanki mąki,
    * 15 ciastek typu grahamki,
    * 225 g serka homogenizowanego, waniliowego,
    * 2 łyżki masła,
    * 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
    * 4 jajka.

  • Krok pierwszy

    Na początku rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Tortownicę wysmarować masłem i odstawić na bok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Masło roztopić w rondelku. Gdy stanie się płynne, pokruszyć do niego wszystkie ciasteczka, mieszając je z masłem. Gotową papkę przełożyć do tortownicy, rozprowadzając po całym dnie formy, jako spód sernika.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do dużej miski przełożyć serek, dodać cukier i zamieszać łyżką. Następnie zacząć wlewać mleko, miksując masę mikserem. Gdy mleko połączy się z serkiem, można przejść do wbijania jajek, po 1 jajku naraz, aż do wykorzystania wszystkich. Po ich wbiciu wlewać powoli śmietanę oraz ekstrakt waniliowy, na zakończenie wsypać mąkę. Uzyskana masa powinna być ładnie pachnąca i gładka.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Masę przelać do tortownicy, na wcześniej przygotowany spód. Piec przez 60 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić sernik w piekarniku przez 5 godzin, zagwarantuje to brak pękania.

    Gdy czas minie i sernik będzie wystudzony, włożyć go do lodówki. Podawać, krojąc ciasto na szerokie kawałki.

Popularne tagi
  • przepis na sakiewki z makiem
  • przepis na ciasto czekoladowe z piankami
  • kruche ciasto mrożone
  • puszysty sernik
  • ciasto czekoladowe bez mąki
  • deser kawowy
  • goździki
  • ubijanie białka
  • przepis na ciasto cytrynowe
  • czekolada
  • sezon na dynie
  • kuchnia włoska
  • ciasto drożdżowe
  • deser z masła orzechowego
  • sernik z jagodami
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising