Zakumaj.pl

Jak przygotować świąteczne ozdoby z suszonych owoców?

5.0 (razem głosów: 2)

Ozdoby świąteczne to nie tylko kupne bombki, łańcuchy i lampki choinkowe, ale również wszystko to, co można wykonać samodzielnie. Zaletą takich ozdób jest przyjemność ich wykonywania, satysfakcja, że zrobiło się je własnoręcznie, dobra zabawa, gdy robi się je całą rodziną oraz możliwość wykorzystania ich do ozdabiania nie tylko choinki, ale i całego domu. Jedną z ładniejszych i pachnących ozdób można wykonać z suszonych owoców.

Jak przygotować świąteczne ozdoby z suszonych owoców?
  • Wybór owoców

    Wybór owoców

    Pierwszym krokiem do wykonania ozdób z owoców jest zakupienie odpowiednich składników. Do wykonania suszonych dekoracji najlepiej nadają się pomarańcze, limonki oraz cytryna, chociaż można wykorzystać także jabłka, które również kojarzą się ze świętami. Warto zadbać o to, żeby owoce miały ładny kolor i grubą skórkę, dzięki czemu będzie można je łatwiej pokroić. Do krojenia trzeba wykorzystać ostry nóż żeby ucinać plasterki za jednym razem, gładko bez postrzępionych fragmentów, które mogą psuć wygląd ozdoby.

  • Przygotowanie owoców

    Przygotowanie owoców

    Docelowo owoce powinny być suszone w piekarniku, jednak zanim to nastąpi trzeba je odpowiednio przygotować. Dzięki temu nie spalą się i będą wyglądały ładniej. Przede wszystkim po pokrojeniu owoców na plasterki grubości 0,5 centymetra należy zamoczyć je na 10 minut w soku z cytryny. Zamiast moczenia można posmarować je cytrynowym sokiem za pomocą pędzla – z obu stron. Aby nadać im więcej aromatu można posypać je cynamonem, który nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Następnie, należy umieścić je na papierowym ręczniku lub gazie i położyć na grzejniku albo w jego pobliżu. Owoce powinny pozostać przy grzejniku przez 3 dni, aż do odparowania części wody z miąższu.

  • Suszenie owoców

    Suszenie owoców

    Po 3 dniach na grzejniku owoce gotowe są do przejścia do dalszego etapu, jakim jest suszenie ich w piekarniku. Przypomina to trochę suszenie grzybów, jednak wymaga większej ostrożności. Piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, ustawia się na 135 st. Celsjusza, a owoce układa na blasze. Pozostawia się je na 1 godzinę, po której można zmniejszyć temperaturę do 100 st. Celsjusza i suszyć dalej przez 2 godziny. W trakcie suszenia warto sprawdzać czy owoce nie przypalają się. Jest to szczególnie istotne przy piekarnikach bez termoobiegu. Jeżeli posiada się suszarkę do grzybów można wysuszyć owoce w niej. Co jest korzystne, ponieważ owoce zachowują więcej naturalnego koloru i nie przypalają się z żadnej strony.

  • Ozdabianie suszonych owoców

    Ozdabianie suszonych owoców

    Chociaż suszone owoce same w sobie mają służyć do ozdoby warto urozmaicić je dodatkami kojarzącymi się ze świętami, np. goździkami lub laską cynamonu. Dzięki temu zyskuje się efektowne ozdoby, które można zawiesić na choince albo w oknie, pod warunkiem, że do suszonego plasterka cytryny albo jabłka przymocuje się wstążkę. Choinka ozdobiona tylko owocami będzie nie tylko piękna, ale również podwójnie pachnąca – cynamonem oraz lasem. Co więcej, owocowe ozdoby mogą przydać się w trakcie pakowania prezentów jako ozdoba przy wstążce lub element dekoracyjny widoczny w foliowym opakowaniu.

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz