Zakumaj.pl

Jak przygotować szparagi z grilla?

Jak przygotować szparagi z grilla?

Szparagi są rzadko jadanym produktem, ponieważ wiele osób nie wie, jak je przygotować. Jeśli już się na to decydują, gotują je, a to nie zawsze potrafi wydobyć z warzywa odpowiedni smak i aromat. Lepiej zdecydować się na przygotowanie szparagów na grillu, wtedy o wiele łatwiej jest wydobyć ich walory smakowe i zapachowe.

  • Szparagi z koperkiem

    Szparagi z koperkiem

    Przygotowanie szparagów na grillu nie musi być trudne. Wystarczy jedynie przygotować odpowiednie składniki:
    * 1 wiązkę szparagów zielonych,
    * 1 pęczek koperku,
    * 1 pęczek szczypiorku,
    * 370 g jogurtu naturalnego,
    * oliwę z oliwek,
    * pieprz,
    * sól.
    Szparagi obrać i wysuszyć. Zdrewniałe końcówki odciąć, a następnie nasmarować warzywo oliwą z oliwek i posypać solą. Położyć je na rozgrzanym grillu w poprzek kratek rusztu albo na tacce aluminiowej. Piec, obracając co jakiś czas.Z jogurtu naturalnego wydzielić dwie części. Do jednej dodać posiekany szczypiorek, do drugiej koperek. Obie doprawić solą i pieprzem, zamieszać. Podawać razem ze szparagami, gdyż z dodatkiem dipu lepiej smakują.

  • Szparagi z szynką

    Szparagi z szynką

    Bardzo dobrym daniem są szparagi z szynką. Stanowi ona doskonały dodatek do chrupiącego warzywa. Aby przyrządzić takie danie, potrzebne są:
    * 10 szparagów zielonych,
    * 10 plasterków szynki parmeńskiej,
    * 1/2 szklanki parmezanu,
    * oliwa z oliwek,
    * kolendra,
    * pieprz,
    * sól.
    Umyć szparagi. Odciąć zdrewniałe części. Szynkę rozłożyć na blacie i posypać parmezanem uklepując go nieco, żeby nie tworzył zbyt grubej warstwy. Szparagi nasmarować oliwą z oliwek, oprószyć solą oraz pieprzem, po czym zawinąć wokół nich szynkę z serem. Układać je na ruszcie – można na tacce aluminiowej – i smażyć do momentu, w którym szynka będzie chrupiąca, a szparagi soczyście zielone.

  • Szparagi z przyprawami

    Szparagi z przyprawami

    Pachnące przyprawy mogą w dobry sposób urozmaicić szparagi, które wielu osobom wydają się bez smaku. Potrzebne są do tego:
    * 1 pęczek szparagów zielonych,
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * 5 łyżek oliwy z oliwek,
    * 3 ząbki czosnku,
    * sól,
    * zioła prowansalskie.
    Odciąć zdrewniałe fragmenty szparagów. Umyć pozostałe części. Czosnek przecisnąć przez praskę do miski, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszać, po czym nasmarować szparagi marynatą. Warto używać do tego pędzelka. Szparagi położyć bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie i w trakcie przypiekania jeszcze 1 – 2 razy posmarować marynatą. Zdjąć z grilla, gdy przybiorą brązowawy kolor.