Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować tartę ze szparagami?

Opiekun artykułu: sarara
Wymagany czas: 40 min.
Jak przygotować tartę ze szparagami?

Jak przygotować tartę ze szparagami?

Tarta to nie tylko słodkie ciasto z owocami oraz gęstymi kremami. To również pikantna i słona potrawa, w zależności od dodatków. W takiej wersji z powodzeniem może służyć za obiad, w dodatku bardzo oryginalny obiad, jeżeli przygotuje się ją ze szparagami. Nie próbowałaś takiej dotąd? Spróbuj z naszym sprawdzonym, prostym przepisem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby podać na obiad lub kolację smaczną i pożywną tartę, należy przygotować składniki na ciasto oraz na wypełnienie.Do wykonania ciasta potrzebne jest:
    * 6 łyżek masła,
    * 8 łyżek zimnej wody,
    * 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
    * 1 szklanka mąki zwykłej,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * sól.
     Do zrobienia nadzienia ze szparagami potrzebne będą:
    * 0,5 kg szparagów,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1/3 szklanki chudej śmietanki,
    * 2/3 szklanki parmezanu,
    * 3 jajka,
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * sól,
    * bazylia.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Od razu przed przystąpieniem do pracy rozgrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i zacząć mieszać. Dodać chłodne masło i rozrabiać całość widelcem – jest to lepsze, niż zagniatanie palcami, ponieważ palce rozgrzewają ciasto i może dojść do jego stwardnienia podczas pieczenia. Na koniec dodać wodę, która powinna być lodowata. Wyrobić szybko ciasto.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na blacie rozwałkować ciasto na duży placek. Formę na tartę spryskać olejem w sprayu, po czym wyłożyć na nią placek z ciasta, dociskając je tak, żeby dokładnie oblekło formę do pieczenia – brzegi również docisnąć. Formę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut, aż ciasto zbrązowieje. Wyjąć i odstawić na bok na czas przygotowywania farszu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelnię o wysokich brzegach nalać wody i doprowadzić ją do wrzenia. Wrzucić do wrzątku szparagi pozbawione zdrewniałych końcówek i umyte. Gotować przez 5 minut, a następnie pozostawić do wystudzenia. Gdy będą chłodne, pokroić je na mniejsze części.W osobnej misce połączyć składniki nadzienia do tarty, aż uzyska się gładką, jasną masę. Szparagi ułożyć na cieście w dowolnej kombinacji, zalać masą jajeczną i wsunąć do piekarnika na 20 – 25 minut. Po upieczeniu przestudzić nieco, a następnie podawać.

Popularne tagi
  • przepis na placki kalafiorowe
  • przepis na ciasto ziemniaczano-czosnkowe
  • mąka kukurydziana
  • przepis na płatki owsiane z bananami
  • skrobia ziemniaczana
  • właściwości ziemniaków
  • jabłka w cieście
  • forma do tarty
  • kotlety z kaszy
  • smażona mozzarella
  • przepis na masło ziołowe
  • placki z bananami
  • masło ziołowe
  • ciasto bez jajka
  • fitoestrogeny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising