Zakumaj.pl

Jak przyrządzić faszerowaną dynię?

Jak przyrządzić faszerowaną dynię?

Dynia, chętnie jadana przez całą jesień, może być podstawą zarówno słodkich deserów, jak i dań obiadowych. Jednak zamiast używać jej jedynie do gotowania zupy, można przyrządzić z dyni pyszne, drugie danie. Będzie nie tylko smaczne, ale bardzo ciekawe kolorystycznie. Oto przepis.

  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Świeże składniki dają gwarancję smaku oraz trwałości potrawy, dlatego do wykonania faszerowanej dyni niezbędne będą:

    1 dynia, mała,

    1 puszka kukurydzy,

    1 cebula,

    500 g mięsa mielonego,

    papryka słodka, mielona,

    chili mielone,

    zioła prowansalskie,

    pieprz,

    sól,

    koncentrat pomidorowy.

  • Pierwszy krok

    Zakupioną dynię bardzo dokładnie umyć, żeby miała soczysty kolor. Następnie naciąć dynię na wysokości 3/4 i wydrążyć jej środek, pozbywając się pestek oraz części miąższu. Można przepłukać dynię wodą również w środku. Po wykonaniu tego włączyć piekarnik i ustawić go na temperaturę 200 st. Celsjusza.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Na patelni podsmażyć oliwę z oliwek. Cebulę pozbawić łupinek i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i zeszklić, a gdy cebulka będzie złocista wrzucić do niej mięso mielone. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Smażyć, aż nadmiar wody odparuje.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jeśli nie lubi się kukurydzy, można dodać fasolkę konserwową. Wsypać zawartość puszki do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, po czym wymieszać wszystko ze sobą. Do słoiczka po koncentracie wlać wodę, tak do 3/4 jego wysokości, zamieszać z resztkami specyfiku i wlać do mięsa. Doprawić przyprawami.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Farsz gotować przez 5-8 minut. P tym czasie wyłączyć gaz pod patelnią i przygotowanym nadzieniem wypełnić dynię. Ustawić ją na blasze do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30-40 minut. Podawać faszerowaną dynię, kiedy jest bardzo gorąca. Smacznego!

Komentarze (0)

Nikt jeszcze nie dodał komentarza. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz