Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić faszerowaną dynię?

Opiekun artykułu: szyszyl
Jak przyrządzić faszerowaną dynię?

Jak przyrządzić faszerowaną dynię?

Dynia, chętnie jadana przez całą jesień, może być podstawą zarówno słodkich deserów, jak i dań obiadowych. Jednak zamiast używać jej jedynie do gotowania zupy, można przyrządzić z dyni pyszne drugie danie. Będzie nie tylko smaczne, ale bardzo ciekawe kolorystycznie. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Świeże składniki dają gwarancję smaku oraz trwałości potrawy, dlatego do wykonania faszerowanej dyni niezbędne będą:
    * 1 mała dynia,
    * 1 puszka kukurydzy,
    * 1 cebula,
    * 500 g mięsa mielonego,
    * papryka słodka mielona,
    * chili mielone,
    * zioła prowansalskie,
    * pieprz,
    * sól,
    * koncentrat pomidorowy.

  • Pierwszy krok

    Zakupioną dynię bardzo dokładnie umyć, żeby miała soczysty kolor. Następnie naciąć dynię na wysokości 3/4 i wydrążyć jej środek, pozbywając się pestek oraz części miąższu. Można przepłukać dynię wodą również w środku. Po wykonaniu tego włączyć piekarnik i ustawić go na temperaturę 200 stopni Celsjusza.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Na patelni podsmażyć oliwę z oliwek. Cebulę pozbawić łupinek i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i zeszklić, a gdy cebulka będzie złocista, wrzucić do niej mięso mielone. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Smażyć, aż nadmiar wody odparuje.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jeśli nie lubi się kukurydzy, można dodać fasolkę konserwową. Wsypać zawartość puszki do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, po czym wymieszać. Do słoiczka po koncentracie wlać wodę do 3/4 jego wysokości, wymieszać z resztą specyfiku i wlać do mięsa. Doprawić przyprawami.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Farsz gotować przez 5 – 8 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz pod patelnią i przygotowanym nadzieniem wypełnić dynię. Ustawić ją na blasze do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 – 40 minut. Podawać faszerowaną dynię, kiedy jest bardzo gorąca. Smacznego!

Popularne tagi
  • pasta z bakłażana
  • papryka żółta
  • doprawianie
  • śmietana kremówka
  • dżem morelowy
  • aromatyczny kurczak
  • naleśniki wytrwane
  • tradycyjne danie
  • pomidor
  • nabiał
  • dania mięsne
  • szaszłyki z grilla
  • ryż z warzywami
  • kolendra
  • pulpety
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising