Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić grillowane szparagi z sosem holenderskim?

Opiekun artykułu: aqatua
Jak przyrządzić grillowane szparagi z sosem holenderskim?

Jak przyrządzić grillowane szparagi z sosem holenderskim?

Sezon na szparagi zawsze warto wykorzystać jak najbardziej, tworząc całą gamę ciekawych potraw. Wśród nich mogą znaleźć się grillowane szparagi z sosem rodem z Holandii, który wspaniale podkreśli delikatność warzyw. Spróbuj, a zakochasz się w tym daniu. Oto prosty i sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Wykonanie smacznego dania jest możliwe, jeśli zawczasu przygotuje się odpowiednie składniki na główną część, czyli szparagi oraz na sos.Do głównej części dania potrzebne będzie:
    * 6 szparagów,
    * 6 plasterków boczku wędzonego,
    * oliwa z oliwek.
    Do sosu potrzebne będą:
    * 50 g masła,
    * 4 łodygi koperku,
    * 2 żółtka,
    * 2 łyżki soku z cytryny,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Patelnię grillową posmarować dokładnie oliwą z oliwek. Rozgrzać, aby była bardzo ciepła. W tym czasie szparagi opłukać, przyciąć lekko zdrewniałe części. Owinąć każdego szparaga jednym plasterkiem boczku. Zwinąć tak, żeby boczek nie rozwinął się podczas smażenia na patelni.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Przygotowane szparagi położyć na patelni i przypiekać z każdej strony, aż boczek oraz warzywo zbrązowieją. Wystarczy przysmażać je przez 10 – 14 minut. W tym czasie można przejść do wykonywania sosu holenderskiego.Do rondla włożyć masło. Roztopić je dokładnie. Żółtka wbić do miski i ubić je nad parą wodną, aby były bardziej puszyste. Dodać do nich sok z cytryny, sól, pieprz, a następnie ubijać prze 8 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po ubiciu żółtek z dodatkami stopniowo dodawać do nich ciepłe masło. Ubijanie żółtek nad parą miało również na celu sprawienie, by nie ścięły się podczas dodawania do niego roztopionego masła. Wymieszać masło z masą jajeczną, po czym dodać koperek. Jeszcze raz zamieszać.Gotowe szparagi z boczkiem położyć na talerzu i oblać ciepłym sosem holenderskim. Można również przelać sos do miseczki, postawić obok warzyw, a następnie maczać w dodatku kawałki szparagów.

Popularne tagi
  • marynata czosnkowa
  • ryby z grilla
  • ogród
  • serek mascarpone
  • grillowany kurczak z boczkiem
  • skrzydełka w miodzie i sezamie
  • grill gazowy
  • sprzęt
  • tacka aluminiowa
  • biały ser
  • skrzydełka w sosie
  • przepis na grillowane grzyby
  • farsz serowy
  • zabawa
  • ocet balsamiczny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising