Zakumaj.pl

Jak przyrządzić krewetki z pietruszką i czosnkiem?

Jak przyrządzić krewetki z pietruszką i czosnkiem?

Krewetki można zakupić w supermarketach przez cały rok, jednak to w czasie ciepłych miesięcy, latem, ma się większa ochotę na egzotyczne dania z takim dodatkiem. Dzięki temu można poczuć się jak na wakacjach, na plaży w śródziemnomorskim kurorcie. Nie warto żałować sobie przyjemności i przygotowywać taki posiłek. Jak? Oto przepis.

  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Wykonanie egzotycznego dania z krewetkami wymaga przede wszystkim świeżych składników, które nie tylko poprawią smak, ale będą również bezpieczne dla żołądka. Wśród nich znajduje się:
    * 16 krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych),
    * 1/2 natki pietruszki,
    * 4 ząbki czosnku,
    * 2 łyżki masła,
    * 5 łyżek oliwy z oliwek,
    * pieprz,
    * sól,
    * dodatki: pomidorki koktajlowe, sałatka z sałaty lodowej.

  • Krok pierwszy

    Jeśli krewetki są mrożone, należy rozmrozić je w zimnej wodzie. Jeśli świeże, warto je przepłukać w zimnej wodzie, na sitku, żeby oczyścić je z ewentualnych nieczystości. Osuszyć bardzo dokładnie, po czym posypać lekko solą. Nie należy jej nadużywać, ponieważ wtedy krewetki mogą być niesmaczne.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Na patelni rozgrzać oliwę. Kiedy będzie ciepła, położyć na niej krewetki. Smażyć je po 1 minucie z każdej strony, aż do delikatnego zarumienienia się.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Czosnek obrać z łupinek i posiekać na drobne kawałki. Lepiej w tym daniu nie przeciskać go przez praskę, gdyż będzie zbyt drobny. Dorzucić na patelnię i zamieszać drewnianą łyżką.Pietruszkę umyć pod zimną wodą, posiekać na drobno i również dodać do smażących się krewetek. Doprawić solą i pieprzem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na zakończenie smażenia dodać masło i poczekać, aż całkowicie się rozpuści. Potrzymać krewetki na patelni jeszcze przez 1 – 2 minuty. Przełożyć na talerz i podawać razem z sałatką oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!