Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić kurki w śmietanie?

Opiekun artykułu: travail
Wymagany czas: 35 min.
Jak przyrządzić kurki w śmietanie?

Jak przyrządzić kurki w śmietanie?

Smak kurek jest znany każdemu grzybiarzowi. Najczęściej to właśnie ten grzyb jest przynoszony z wyprawy do lasu, ponieważ kurek zawsze jest w bród i łatwiej je znaleźć niż prawdziwki. Nie ma w tym nic złego, ponieważ kurki znacznie częściej niż inne grzyby pasują do szybkich potraw na śniadanie, obiad lub kolację. Dobre kurki w śmietanie to idealna wieczorna przekąska. Spróbuj.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Smaczne i aromatyczne kurki w śmietanie można przygotować dzięki zebraniu kilku odpowiednich składników, są to:

    * 1 kg kurek,

    * 200 ml śmietany,

    * 3 łyżki posiekanego koperku,

    * 1 cebula,

    * 1/4 kostki masła,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Kurki – najlepiej świeżo zebrane – przepłukać pod wodą z piasku i pozwolić im odciec z nadmiaru wody na sitku. Żeby było szybciej, można je również osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem. Jeżeli kurki są dorodne, duże – pociąć je na kilka kawałków, jeśli średnie – na pół, jeśli małe – można zostawić w całości.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Z cebuli ściągnąć łupinkę i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło – lepiej nie używać do smażenia kurek zwykłego oleju, gdyż nie osiągnie się wtedy tak dobrych efektów smakowych. Gdy masło będzie gorące i płynne, wrzucić cebulę i zeszklić ja. Wrzucić kurki i zamieszać, podsmażając całość przez 10 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po pierwszym podsmażeniu dodać do kurek posiekany koperek, pieprz, sól oraz wlać śmietanę. Zamieszać wszystko dokładnie i trzymać na ogniu jeszcze przez 5 minut. W tym czasie sos śmietanowy lekko zgęstnieje, a kurki będą w nim dobrze zatopione.

    Kurki w śmietanie nadają się do podawania od razu po przygotowaniu – ze świeżym pieczywem, klopsami lub bez żadnych dodatkowych produktów – smak zawsze jest tak samo doskonały.

Popularne tagi
  • mięso
  • przepis na tartę z łososiem
  • hormony żeńskie
  • mrożone wiśnie
  • zalety ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • cytryna
  • gołąbki bez mięsa
  • smak
  • miąższ z ziemniaka
  • babcia
  • kasza kuskus
  • pasta sezamowa
  • papryka z serem kozim
  • ameryka południowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising