Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić lemoniadę brazylijską?

Opiekun artykułu: gibonek
Jak przyrządzić lemoniadę brazylijską?

Jak przyrządzić lemoniadę brazylijską?

Kiedy nie można wyjechać na wymarzone zagraniczne wakacje, warto stworzyć sobie egzotyczny klimat we własnym domu. Można zrobić to przy pomocy pysznej lemoniady rodem z Brazylii. Chłodna, smaczna, idealna do popijania na balkonie sprawi, że będzie można poczuć się jak na wakacjach w odległym kraju.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby przygotować dobrą lemoniadę brazylijską dla siebie, dla rodziny albo dla gości, niezbędne jest zgromadzenie następujących składników:
    * 10 łyżeczek cukru,
    * 8 łyżeczek mleka skondensowanego,
    * 2 limonki,
    * 1 l wody niegazowanej,
    * 1/4 szklanki naparu z mięty,
    * kostki lodu.
    Lemoniadę najlepiej przygotować w szklanym dzbanku, a następnie przelewać do szklanek dowolnej wielkości. Z podanych proporcji można otrzymać 4 pełne szklanki, jeżeli chce się wykonać większą ilość lemoniady, należy je podwoić.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Limonki dokładnie umyć. Najlepiej sparzyć je wrzątkiem, żeby pozbyć się zanieczyszczeń, po czym osuszyć. Z każdej limonki odciąć końcówkę, a następnie obie posiekać na niewielkie części.

  • Krok drugi

    Posiekane limonki wrzucić do blendera. Dodać kostki lodu – w dowolnej ilości – i wszystko razem zmiksować.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Odstawić limonkę z lodem na bok i przygotować wywar z mięty, może być ze świeżej albo z torebki ekspresowej. Listki lub torebkę zalać wrzątkiem i pozostawić do ostudzenia. Odcedzić w razie potrzeby i przelać napar do limonki z lodem. Miksować przez 1,5 minuty.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Miksturę powstałą w blenderze przecedzić przez sitko do wysokiego dzbanka. Dosypać cukier oraz wlać mleko skondensowane. Zamieszać – najlepiej przy pomocy długiej łyżki – aż do pojawienia się pianki na powierzchni.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Zalać zawartość dzbanka 1 litrem wody i ponownie wymieszać. Napój powinien mieć ładny, biały kolor. Przelać lemoniadę do szklanek. Do każdej można dodatkowo wrzucić po 2 kostki lodu oraz ozdobić kawałkiem limonki lub kolorową słomką.

Popularne tagi
  • przepis na koktajl z awokado i jagód
  • mojito nektarynkowe
  • składniki na smoothie
  • drink mai tai
  • przyrządzanie lemoniady ogórkowej
  • ciasteczka
  • białe wino
  • przepis na domowe piwo
  • wiśnia
  • rzepa
  • promile
  • shaker
  • sposób przygotowania malibu z mlekiem
  • przepis na nalewkę z kasztanów
  • ananas z puszki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising