Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić najlepszy dżem jabłkowy?

Opiekun artykułu: riczi
Wymagany czas: 45 min.
Jak przyrządzić najlepszy dżem jabłkowy?

Jak przyrządzić najlepszy dżem jabłkowy?

Przygotowując przetwory jesienne, warto nie zapominać o dżemie z jabłek. Jest to owoc całoroczny, ale na przełomie sierpnia oraz września jabłka mają najlepszy smak. Warto ten smak oraz zapach zachować na dłużej, na zimę, poprzez przygotowanie jesiennego dżemu jabłkowego. W poniższym artykule podpowiadamy, w jaki sposób wykonać taki przysmak.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Zrobienie dżemu nie jest bardzo skomplikowanym procesem, jednak zanim przejdzie się do wypełniania słoików gotową masą, należy zgromadzić następujące składniki:

    * 1 kg jabłek,

    * woda,

    * cukier,

    * cynamon,

    * cukier waniliowy.

    Potrzebne są również słoiki, do których włoży się gotowy przysmak, oraz nalepki do przyklejenia na szkło, aby była znana data wykonania przysmaku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Najpierw przygotować jabłka, poprzez ich umycie oraz obranie ze skórki. Poza pozbawieniem owoców skórki należy pozbawić je również gniazda nasiennego. Można wykonywać to specjalną drylownicą do jabłek albo poprzez przecięcie każdego na pół i wydrążenie gniazda nożem. Jabłka pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Zamiast krojenia można również zetrzeć jabłka na tarce o średnich oczkach.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pokrojone albo starte jabłka zasypać cukrem – jeżeli jabłka są kwaśne, cukru warto wsypać więcej, żeby dżem był słodki. Jeśli owoce są słodkie, może być mniej cukru. Poza zwykłym wsypać również cukier waniliowy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wlać do garnka 1/2 – 1 szklankę wody. Podgrzać ją lekko, a następnie dodać jabłka i przykryć, dusząc pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie doprawić jabłka 1 łyżeczką cynamonu i zamieszać, aby masa dobrze nasiąknęła aromatem przyprawy. Przykryć ponownie i dusić jeszcze przez 10 minut. W tym czasie przygotować słoiki, poprzez ich wyparzenie wrzątkiem.Gotowy dżem przekładać do słoiczków, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od wieczka. Pełne słoiki zakręcić mocno i odkładać dnem do góry aż do wystygnięcia. Kiedy słoiczki są już zimne, przełożyć je do spiżarni.Z dżemu korzystać do dodawania go na kanapki, do wypieków lub do jedzenia bez żadnych dodatków.

Popularne tagi
  • zdrowe odżywianie
  • spożywanie miodu
  • garnek
  • sposób przygotowania ogórków kiszonych
  • sok z cytryny
  • liść wiśni
  • koncentrat pomidorowy
  • warzywa
  • owoc
  • słoik szklany
  • brązowy cukier
  • masło dyniowe
  • gruszki w occie
  • koper włoski
  • przepis na masło dyniowe
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising