Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić ocet z wina?

Opiekun artykułu: charmonia
Jak przyrządzić ocet z wina?

Jak przyrządzić ocet z wina?

Jednym z chętniej używanych dodatków do potraw jest ocet winny. Oczywiście nie ma problemów z zakupieniem go w sklepie, jednak nie zawsze trzeba zdawać się na gotowe produkty. Od czasu do czasu warto przygotować przydatne dodatki samodzielnie. Dzięki temu ma się pewność, że są smaczne i nie zawierają niepotrzebnych środków chemicznych.

Advertising
Advertising
  • Czego potrzeba?

    Czego potrzeba?

    Żeby zacząć wytwarzać własny ocet winny, przyda się kilka niezbędnych do tego elementów. Najważniejszym z nich jest 3/4 butelki wina.Nie ma znaczenia, czy będzie ono czerwone, czy białe – można wybrać dowolny rodzaj.Kolejną potrzebną rzeczą jest szklana butelka z zakrętką albo korkiem, do której będzie można przelać uzyskany specyfik.

  • Jak zrobić ocet?

    Jak zrobić ocet?

    Przygotowanie octu z wina jest niezwykle proste, ponieważ nie wymaga praktycznie żadnej pracy. Jedyne, co należy zrobić, to zostawić w butelce 3/4 wina na okres 3 tygodni. W tym czasie napój zacznie fermentować i kwaśnieć.Po 3 tygodniach należy otworzyć butelkę i przecedzić uzyskany płyn do drugiej, szklanej butelki, pozbywając się osadu, który pojawił się podczas fermentacji.

  • Korzyści z octu winnego

    Korzyści z octu winnego

    Ocet winny nie jest polecany bez powodu. Zarówno lekarze, jak i dietetycy podkreślają, że jest to produkt bardzo korzystny dla zdrowia.

    Przede wszystkim jest bardzo bogaty w składniki mineralne, w tym: potas, fosfor, magnez, lecz nie tylko. Dobrze radzi sobie z łagodzeniem stanów zapalnych w organizmie oraz obkurcza błony śluzowe jelit. Działa oczyszczająco, pomagając w usuwaniu z ciała nagromadzonych w nim toksyn. Dodatkową zaletą jest pomoc przy spalaniu tkanki tłuszczowej, dlatego polecany jest osobom stosującym dietę, jako konieczny dodatek do potraw.

  • Jak wykorzystać ocet z wina?

    Jak wykorzystać ocet z wina?

    Skoro ocet winny został przygotowany, warto wiedzieć, do czego go wykorzystać. Ocet doskonale komponuje się z takimi produktami jak wołowina, pieczone i gotowane ryby oraz sosy. Można go używać również do wzbogacania smaku deserów, poprzez dodanie kilku kropli do lodów waniliowych albo truskawkowych.

Popularne tagi
  • ziele rooibos
  • olej z bazylią
  • pasta kalafiorowa
  • rondel
  • ocet z owoców
  • przepis na sos rabarbarowy
  • sos ze szpinaku
  • świeża bazylia
  • aromat
  • jabłko
  • sok pomarańczowy
  • przystawka
  • chrzan z żurawiną
  • sos holenderski
  • dania mięsne
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising