Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Opiekun artykułu: zula
Jak przyrządzić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Jak przyrządzić pierogi z kaszą gryczaną i serem?

Pierogi to jedno z lepszych dań, które można zaserwować sobie zarówno na obiad, jak i od święta. Chociaż najpopularniejsze są z mięsem, z kapustą lub na słodko, w tym z białym serem, równie smaczne mogą być inne wersje. Jedną z lepszych i jednocześnie ciekawszych są pierogi z kaszą gryczaną. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby przygotować smaczne pierogi z nadzieniem z kaszy i sera, niezbędnych jest kilka elementów, przede wszystkim:
    * 3 szklanki mąki,
    * 1 szklanka wody,
    * 1 szklanka kaszy gryczanej,
    * 25 dag białego sera,
    * 2 jajka,
    * 2 cebule,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżka oleju,
    * cynamon,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, oleju, 1 jajko. Zacząć wyrabiać, dolewając stopniowo ciepłą wodę. Cały czas wyrabiać, aż do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kaszę ugotować w 2 szklankach wody. Powinna być sypka. Cebulę obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Masło rozpuścić na patelni i zeszklić na niej cebulę. Gdy przybierze odpowiedni wygląd, dodać ser biały, pozostałe jajko, kaszę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać, tworząc gęstą masę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Ciasto położyć na stolnicy oprószonej mąką i rozwałkować. Najlepsza grubość to maksymalnie 3 mm. Z ciasta wycinać okręgi, najlepiej szklanką, po czym łyżeczką nakładać na środek każdego placka farsz. Zgiąć w pół i zlepić brzegi. Powtórzyć to samo z każdym okręgiem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    W dużym garnku zagotować wodę. Posolić 1 łyżeczką soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić pierogi. Gotować 3 – 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić.Podawać z masłem, masłem i cebulą albo ze skwarkami.

Popularne tagi
  • orzechy włoskie
  • marmolada
  • oliwa z oliwek
  • mięso karpia
  • jak mniej jeść w święta
  • ciasto z żurawiną i kruszonką
  • przepis na pierogi z serem
  • potrawa
  • barszcz
  • pierogi z serem
  • przepis na pierniki bezglutenowe
  • liść laurowy
  • historia karpia
  • zaczyn
  • szablon domku
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising