Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić smaczny ryż z warzywami?

Opiekun artykułu: tck
Jak przyrządzić smaczny ryż z warzywami?

Jak przyrządzić smaczny ryż z warzywami?

Ryż z warzywami to dobra i prosta potrawa, która przypadnie do gustu każdemu. Można ją zrobić bez problemu nawet z niewielkiej ilości składników. Nadaje się na obiad, gdy nie ma się pomysłu na bardziej rozbudowane dania, a nie chce się jadać fast foodów. Oto przepis na rozbudowaną wersję potrawy, którą można modyfikować wedle własnych upodobań smakowych.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne produkty

    Niezbędne produkty

    Wykonanie dobrego obiadu wymaga zebrania odpowiednich produktów spożywczych. Wśród nich znajdują się:
    * 1 szklanka ryżu,
    * 1 szklanka groszku,
    * 1 szklanka brokułu (różyczek brokułowych),
    * 2,5 szklanki wody,
    * 2 marchewki,
    * 2 cebule,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 1 papryka żółta,
    * 1 mała cukinia,
    * 3 łodygi selera naciowego,
    * 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek.

  • Pierwszy krok

    Do garnka przelać przygotowaną wodę. Posolić i zagotować, a następnie wrzucić do niej ryż i ugotować, najlepiej na sypko. Zbyt sklejony nie będzie dobrze komponował się z warzywami, lecz zbije się w grudki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Marchewki, cukinię i seler umyć pod zimną wodą. Marchewkę obrać ze skórki i pokroić na plasterki, a następnie w kostki. Podobnie należy pokroić cukinię oraz seler. Powinny z nich wyjść zgrabne kostki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na dużej patelni podgrzać olej. Cebulę obrać z łupinek i pokroić na drobne kawałki. Wrzucić na patelnię. Czosnek przecisnąć przez praskę wprost na patelnię. Dodać marchewkę. Smażyć przez 3 – 5 minut. Po tym czasie wrzucić na patelnię seler oraz brokuł. Znów smażyć 3 minuty, po czym dodać resztę warzyw, zwiększyć ogień pod patelnią i często mieszając, smażyć przez 5 minut. Na zakończenie doprawić ziołami, solą i pieprzem.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Ryż przesypać do dużej miski. Dodać przysmażone warzywa i całość dokładnie wymieszać. Podawać, kiedy potrawa jest jeszcze ciepła. Każdą porcję można dodatkowo ozdobić świeżymi listkami bazylii.

Popularne tagi
  • metody przechowywania jaj
  • dieta na kości
  • kurczak z grilla
  • ręcznik
  • świeża ryba
  • borówki amerykańskie
  • wyciskanie dłonią
  • olej oliwkowy
  • margaryna
  • sok z selera
  • kuchnia europejska
  • środek przeciwbólowy
  • olejek na urodę
  • porzeczki
  • dobra dieta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising