Advertising
Zakumaj.pl

Jak samodzielnie przyrządzić pitę?

Opiekun artykułu: nilda
Jak samodzielnie przyrządzić pitę?

Jak samodzielnie przyrządzić pitę?

Pita to chlebek pochodzący z krajów Bliskiego Wschodu. Jest tam jedzony przede wszystkim z ostrymi sosami lub z farszem. Stanowi bardzo smaczny dodatek do posiłków, zwłaszcza że podczas pieczenia pęcznieje i tworzy się w nim kieszonka na dowolne dodatki. Chociaż pod postacią pity obecnie występują też placki naleśnikowe do kebabów, prawdziwa pita robiona jest z drożdży. Chcąc poznać jej smak, wystarczy sięgnąć po poniższy przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Smaczną pitę można wykonać po zebraniu niezbędnych elementów, do których należą następujące elementy:
    * 3 szklanki mąki,
    * 1,5 szklanki letniej wody,
    * 10 g suchych drożdży,
    * 1 łyżeczka soli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mąkę przesypać do miski. Dodać suche drożdże i zamieszać oba składniki. Następnie wsypać sól, po czym dolewać letnią wodę, cały czas wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do ręki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do miski. Przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.Po upływie odpowiedniego czasu uderzać ciasto pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części i każdą z nich rozwałkować niczym naleśnik. Oprószyć mąką i ponownie odłożyć na bok, do wyrośnięcia. Tym razem na 40 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zacząć rozgrzewać piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Przez 5 minut ogrzewać również blachę, na której będzie piekła się pita. Gdy będzie ciepła układać na niej okrągłe placki i piec przez 15 minut. W początkowej fazie pieczenia pita urośnie, a następnie będzie przybierać ładny, brązowy kolor.Od razu po upieczeniu wyciągać placki z piekarnika i jeszcze ciepłe przekrawać na pół, wypełniając farszem. Pitę można pokroić również na kawałki, np. trójkątne, i podawać je jako dodatek do moczenia w sosie bądź w oliwie z ziołami.

Popularne tagi
  • feta
  • mrożenie mięsa
  • masa krówkowa
  • tradycyjne ciasto
  • jedzenie na mieście
  • ciasto ajerkoniakowe
  • przystawka na gorąco
  • pasta z awokado
  • przepis na ciasto z agrestem
  • obiad
  • tort
  • walentynki
  • kromka chleba
  • sposób przygotowania twarogu
  • kuchenne triki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising