Zakumaj.pl

Jak samodzielnie wykonać świeczkę o aromacie czekoladowym?

5.0 (razem głosów: 1)
Jak samodzielnie wykonać świeczkę o aromacie czekoladowym?

Świeczki powinny gościć zdecydowanie w każdym domu. Są nie tylko alternatywnym źródłem światła w tych chwilach, kiedy jest jakaś awaria i przerwa w dostawie prądu, ale także bardzo fajną dekoracją. Świeczki sprawdzają się także w roli czegoś, co buduje romantyczny albo rodzinny nastrój przy stole i z całą pewnością, jeśli są aromatyzowane, mogą spełniać rolę uspokajającą. Rzecz jasna, możemy takie zapachowe świeczki kupić w każdym dyskoncie i supermarkecie czy też w specjalnych sklepach, jednak jeśli masz w domu wiele białych, nie zapachowych podgrzewaczy, to z całą pewnością możesz nadać im czekoladowy aromat. Jak to zrobić? Sposób jest niezwykle łatwy, sama zobacz.

  • Przygotowanie puszki

    Do wykonania świeczki aromatyzowanej czekoladą będzie ci potrzebna puszka po napoju gazowanym lub też na przykład po kukurydzy czy fasoli konserwowej. Zamiast puszki możesz również użyć jakiegoś starego garnuszka, w który już się nie gotuje. Jeśli zdecydowałeś się na puszkę po napoju , to odetnij od niego górę, jeśli po kukurydzy, to zdejmij wieko. Pamiętaj, żeby przemyć bardzo dokładnie naczynie w środku, żeby nie miało żadnego zapachu, a potem wytrzeć je do sucha.

  • Kąpiel wodna

    Kąpiel wodna

    Do garnka wlej trochę wody i wstaw do niego puszkę. Woda powinna sięgać mniej więcej do 1/5 wysokości puszki. Podłącz ogień pod garnkiem i do puszki wsyp połamane kostki czekolady (najlepiej użyć gorzkiej, bardzo aromatycznej, pachnącej kakao) oraz połamany wosk (może on pochodzić z białych podgrzewaczy lub też ze starych skrawków świeczek, których już nikt nie używa). Co jakiś czas mieszaj wosk z czekoladą i czekaj, aż oba składniki całkowicie się rozpuszczą. Wówczas to bardzo dokładnie je ze sobą wymieszaj tak, aby tworzyły jednolitą kolorystycznie mieszaninę.

    Jeśli użyłeś puszki po konserwach, to wlej więcej wody i uzbrój się w cierpliwość. Mają one grube ściany, dlatego ogrzewanie ich może potrwać dłużej.

  • Naczynie do świeczki

    Kiedy aromatyzowana świeczka jest już gotowa, możesz się zabrać za przygotowanie naczynia. To mogą być pozostałe foremki po podgrzewaczach, ale także małe, metalowe puszki po masełku do ust czy po cukierkach. Naczynia muszą być dobrze oczyszczone. Włóż do każdego z nich knot (ewentualnie więcej, jeśli naczynie jest bardzo duże).

  • Zalewanie

    Zalewanie

    Kiedy formy do świeczek są przyszykowane, teraz pozostaje jedynie wlać do nich przygotowany wcześniej wosk o zapachu czekolady. Jeśli zaczął on już zastygać, to włącz jeszcze na chwilę palnik i podgrzej go, a potem wylej (uważaj, puszka będzie gorąca) do naczynia z knotami. Odstaw świeczki do całkowitego zastygnięcia, a potem śmiało z nich korzystaj.

Czego potrzebujesz:

wosk (na przykład z białych, bezzapachowych podgrzewaczy)

knoty

gorzka czekolada (ilość zależy od użytego wosku)

puszka (np. po napoju gazowanym)

foremki do świeczek